Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

Протокол № 19 комісії з питань ТЕБ та НС від 24 червня 2021 р.

Цивільний захист в ОТГ

Цивільний захист в ОТГ: на що звернути увагу новоствореним громадам

У ході реформи місцевого самоврядування, важливі для безпеки населення повноваження передаються на найближчий до населення рівень влади – в територіальні громади.
Саме на рівні міських, селищних та сільських громад організовуються та реалізуються основні заходи захисту населення і територій. Тому кожна громада повинна планувати та організовувати свою безпеку, захист мешканців від ймовірних надзвичайних ситуацій.
Адміністративні та соціальні послуги, розміщення різних служб, пожежних частин та рятувальних підрозділів здійснюватимуться у кожній громаді шляхом створення відповідних органів управління та сил цивільного захисту (місцевих пожежних частин, комунальних та добровільних рятувальних формувань) та їх належного забезпечення.
Повноваження органів місцевого самоврядування щодо захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій визначено Кодексом цивільного захисту України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» та низкою підзаконних нормативно-правових актів. Зокрема у складі власних повноважень, які виконуються радою громади чи її виконавчим органом у обов’язковому порядку, визначено окремим блоком повноваження у сфері цивільного захисту (частина 13 статті 35 законопроекту). З текстом цього законопроекту, який розміщено для обговорення на порталі «Децентралізація», можна ознайомитись ТУТ decentralization.gov.ua/law_discussion/project.
Серед основних заходів реформування адміністративно-територіального устрою – побудова системи захисту населення від надзвичайних ситуацій. Адміністративні та соціальні послуги, розміщення різних служб, пожежних частин та рятувальних підрозділів здійснюватимуться у кожному центрі громади шляхом створення відповідних органів управління та сил цивільного захисту (місцевих пожежних частин, комунальних та добровільних рятувальних формувань) та їх належного забезпечення.
Першочерговим завданням для планування та реалізації завдань цивільного захисту, організації пожежної охорони громади є створення у виконавчих органах відповідних рад підрозділів з питань цивільного захисту або призначення окремих фахівців з цих питань, які забезпечуватимуть виконання цих завдань та організують необхідну взаємодію з ДСНС та місцевими органами виконавчої влади.
Ефективна система цивільного захисту повинна бути побудована на рівні ОТГ. Це і організація реагування на різні небезпечні події та надзвичайні ситуації, створення захисних споруд на територіях громад, забезпечення оповіщення населення. Для того, щоб виконувати цей комплекс завдань, потрібні організаційні структури – тобто працівники, структурні підрозділи або особи, на яких покладуть ці обов’язки.
Із методичними матеріалами, які містять рекомендації щодо орга цивільного захисту, рішень та алгоритмів дій органів управління територіальних громад щодо реалізації повноважень у сфері цивільного захисту, можна ознайомитись на офіційному сайті ДСНС decentralization.gov.ua/safety/library.
Основні завдання перед новоствореними об’єднаними територіальними громадами щодо побудови системи цивільного захисту на місцях:
• Створення органів управління у сфері цивільного захисту
• Забезпечення гасіння пожеж та реагування на НС
• Створення й керівництво місцевим пожежно-рятувальним підрозділом
• Організація набору добровільних пожежників, забезпечення їхньої діяльності, сприяння розвиткові добровільного пожежного руху
• Оповіщення та інформування населення про загрозу і виникнення НС
• Укриття населення в захисних спорудах цивільного захисту
• Евакуація і розміщення населення у безпечних районах
• Забезпечення життєдіяльності постраждалих від НС
• Радіаційний, хімічний, біологічний та медичний захист населення
• Інструктаж населення на випадок НС

ДО УВАГИ ГРОМАДЯН !
Відповідно до постанови КМУ від 11 липня 2013 року №593 «Про затвердження Положення про порядок проходження служби цивільного захисту особами рядового і начальницького складу»  Перемишлянський РС ГУ ДСНС України у Львівській області проводить набір кандидатів для зарахування громадян у добровільному порядку до резерву служби цивільного захисту, для заміщення вакантних посад рядового та молодшого начальницького складу, а також середнього начальницького складу, а саме:
- осіб рядового і начальницького складу, які звільняються із служби в запас Збройних Сил;
- військовозобов’язаних, які здобули освіту у закладах освіти цивільного захисту;
- військовозобов’язаних, які звільнилися з військової служби у запас.
Під час проходження служби у резерві служби цивільного захисту особи рядового та молодшого, а також середнього начальницького складу перебувають на спеціальному обліку ДСНС України - протягом строку дії контракту. Під час оголошення мобілізації(в тому числі цільової) громадянам, які перебувають на військовому обліку до лав Збройних сил України у зв'язку з воєнним, військовим станом, також настанням бойових дій, дані особи до мобілізації не залучаються та не беруть участь у бойових діях, а проходять службу на відповідних посадах пожежно-рятувального підрозділу.
Для детальної інформації усім бажаючим проходити службу у резерві служби цивільного захисту звертатись за адресою Львівська обл., м. Перемишляни, вул. Галицька, 79а.

НЕ ПАЛІТЬ СУХУ ТРАВУ !!!

Не паліть суху траву!!!

Перемишлянський Районний Сектор Головного управління ДCНС України у                                     Львівській області вкрай стурбоване критичною ситуацією, яка склалася довкола                             пожеж в природних екосистемах. В екосистемах 2020 року на території Перемишлянського району зафіксовано 32 пожежі сухої трави на відкритих територіях (м.Бібрка, м.Перемишляни, с.Мостище, с.Копань, Чемеринці,  с.Стрілки, с.Вільховець, с.Коросно, с.Болотня, с.Підгородище, с.Підмонастир, с.Ланівка, с.Вілявче, с.Неділиська, с.Лагодів, с.Ганачівка, с.Свірж, с.В.Глібовичі, с.Шпильчина.)
Протягом доби 26.03.21 року в екосистемах Львівщини зафіксовано 22 випадки  загорання сухої трави та чагарнику. Такі пожежі можуть призвести до травмувань людей, знищення майна та масштабної шкоди довкіллю.
Найбільш розповсюдженими причинами виникнення пожеж є необережне поводження з вогнем не встановленими особами, підпали, пустощі дітей з вогнем.
Із настанням теплої весняної погоди, та проведення мешканцями господарських робіт ця проблема вкотре нагадує про себе. Тому закликаю вас дотримуватися елементарних вимог безпеки та довести інформацію до мешканців на підконтрольній Вам території. Згідно Правил пожежної безпеки в Україні заборонено розпалювання багать для спалювання сухого листя, сміття на територіях, прилеглих до житлових будинків, дач, садових ділянок. Особливо небезпечним є спалювання сухої трави на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, поблизу лісових масивів, газо- та продуктопроводів, поблизу житлових будинків. Швидкість поширення вогню надзвичайно висока, тому ліквідувати такі пожежі на відкритих територіях дуже важко. Випадки спалення сухої трави, сміття, опалого листя, після жнивних залишків та полів  переростає у неконтрольоване горіння, часто загрожує знищенням будівель та споруд житлового сектору.

Шановні громадяни! Нагадуємо, що правила пожежної безпеки існують для їх виконання, заради вашої безпеки.
Якщо ви помітили займання в лісах на торфополях, посадках та на відкритих територіях поблизу будівель, негайно телефонуйте за номером «101».

Перемишлянський РС ГУ ДСНС України у Львівській області

Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій

 у Львівській області знаходиться в центральній частині м. Львова за адресою:

м. Львів, вул. Підвальна, 6.

Поштова та юридична адреса: 79008, м. Львів, вул. Підвальна, 6;

Електронна пошта (E-mail):  lviv(at)mns.gov.ua

Телефон довіри в ДСНС України: +38 (044) 289-12-41

Електронний сайт: www.lviv.dsns.gov.ua

                             www.facebook.com/MNSLVIV

                             www.youtube.com/user/MNSLVIV

________________________________________________________

Перемишлянський районний відділ

ДПРЧ-20

81200, м. Перемишляни, вул. Галицька, 79а, тел. (263)-2-15-01