Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

< Відбувся концерт-вітання «Великодня вишиванка»
28.04.2014 11:01 Вік: 10 yrs

Фестиваль гаївок чи фестиваль вишиванок?


В Перемишлянах  вже 4 рік поспіль проводять фестиваль гаївок

Цього року вже на традиційному місці - в парку  ім.Богдана Хмельницького біля фігури Матері Божої, зібралась велика кількість людей. Вже вчетверте перемишлянці  в Провідну неділю водять гаївки. Як і щороку, тут таки стояла найбільша писанка району, яку майструвала п.Галина Тудай. Біля окраси - символу Великодня фотографувались батьки зі своїми дітьми, гості міста та всі охочі.   Жителі взяли собі за добру традицію приходити на фестиваль у вишиванках. Кожного року охочих помилувати око ближніх своїм народним вбранням все більшає. Тут тобі і платтячка, і вишиті сорочечки, і спіднички, дехто цікаво заплітає коси,  дуже вміло та гармонійно вплітає у них маки й інші польові квіти, як аксесуар до народного строю.

Сприяла такому святу й сама природа. Весь день громаду гріло сонце, тому на виступ прибуло 11 колективів з усього Перемишлянського району. Кожен з представників свого селища чи закладу, школи, старався виділитись серед учасників: заспівати таку гаївку, яку досі ніхто не чув, або так її заводити, що оточуючі не могли  встояти і самі кинулись виводити ту гаївку.  Роман Маланій та Надія Манюк радували слух віршами про Воскресіння Господнє. Колектив дитячого садка «Сонечко» заспівав  гаївочку «Писанка», під час якої малеча настукувала мелодію дерев’яними яєчками.  

Особливу увагу привернув до себе колектив учні Перемишлянської школи-гімназії, який під час виконання великодньої  композиції, водив танок з державними стягами та гербом України. В час таких революційних змін та утвердження української ідентичності це не могло не тішити око.  Подібну символіку використали у своєму виступі й вихованці «Адонаю». Вони  затанцювали два запальні банси  з синьо-жовтими стрічками в руках.

Та по-справжньому запалив публіку народний  ансамбль «Бачівчанка». Своєю бадьорою грою на народних інструментах, зокрема: на цимбалах, бубні та акордеоні, вони одразу звеселили гостей та жителів міста, присутні кинулись виводити гаївки під їх спів та гру. Кілька композицій без жодної паузи виконав колектив, та за цей десяток хвилин підвищив настрій усім присутнім на святі.

Всі колективи отримали смачну винагороду та сувеніри  за старанну підготовку та чудовий виступ на фестивалі.

Організатори висловлюють щиру подяку : Галині Тудай, спільноті «Адонай», Ользі Гавінській, Катерині Дідух, Роксолані Гуніник, о. Антонію та міському голові О.Зозулі. Окрема подяка спонсорам фестивалю: М. Шара – магазин «Ярина», М. Кілестин – пекарня «Добробут», І.Лоїк – маг. «Марципан», Б.Петрів – маг. «Тарас» та М.Кобрин – «Молочний магазин».

  Фестиваль завершився спільною молитвої-піснею «Христою Воскрес!» та вечірнім Богослужінням в храмі Св. Миколая.

Роксолана Мудрак