Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

< Діти із Польського містечка Скавіна черговий раз відвідали наше місто
24.05.2013 13:42 Вік: 11 yrs

Перемишлянський історико-краєзнавчий музей


       Перемишлянський історико-краєзнавчий музей розташований в старовинному будинку, колишній відділ повітового лікаря (пам'ятка архітектури початку ХХ ст.). Загальна площа експозиційних залів — 436 м2.
      Вперше двері історико-краєзнавчого музею у м. Перемишляни відкрилися 9 травня 1988р.
      Завітавши до музею можна побачити експозиції про всі періоди історії, зокрема у хронологічному порядку розташовані виставки, які розповідають про історію нашої держави:
•    у підвальних приміщеннях знаходяться чотири зали, що висвітлюють епоху первісно-общинного ладу, княжої доби, Козаччини та історію Перемишлянщини.
         У залі №1 відвідувачів обов’язково зацікавить опис і картина Перемишлянського замку, інформація про основні періоди розвитку людського суспільства       (палеоліт, мезоліт, енеоліт), а також матеріали трипільської та липицької культур. У вітринах музею експонуються нуклеуси, скребачки, ножі, пластини, які були знайдені під час розкопок на території Перемишлянського району.
          Зал №2 присвячений історії формування Київської Русі. Представлені портрети київських князів. Цінним експонатом у цьому залі є бойова сокира XII-XIII ст.
          Зал №3  присвячений подіям національно-визвольної війни 1648-1654 рр. під проводом Б. Хмельницького.
          Зал №4 розповідає про історію нашого краю. Тут можна ознайомитися з книгодрукуванням на Перемишлянщині ( Святоуспенська Унівська Лавра), історією родини Шептицьких;
           •    на першому поверсі знаходяться чотири експозиційні зали та зал природи.  В залі розміщена панорама Свірзького замку (пам’ятка архітектури XVст.), представлено 2 настінні вітрини «У світі тварин і рослин», «Під охороною держави».
             У залі №5 «Галичина в складі Австро-Угорської імперії» представлені знаряддя праці: ціпи,  терлиці, жорна, віялка, ковальський міх і т.д., що використовувалися в даний період. Тут можна ознайомитися з копією указу імператриці Марії-Терезії про приєднання Галичини до Австрійської імперії під назвою Галичина і Лодомерія. В одній з вітрин розміщені українські національні костюми.
               У залі №6 можна ознайомитися з подіями нашого краю в роки Першої світової війни, його соціально-економічним становищем, розвитком промисловості і піднесення революційного руху. Експонуються зразки документів часів Австро-Угорщини.
        На окремих стендах висвітлюється зародження УСС, бойові дії на фронтах Першої світової війни. Розміщені фотокопії портретів Олени Степанів, Гриця Косака, Михайла Галущинського та ін.
               Зал №7 присвячений подіям Першолистопадового чину, утворенню Західно-Української республіки, Української Народної Республіки,представлено фрагменти  I-IV універсалів, зразки паперових грошей.
         На стенді «УПА – армія безсмертних» представлено фотознімки військових командирів, зв’язкових, медсестер, станичних ОУН-УПА.
У вітрині «Західна Україна під Польщею (1919-1939рр.)» подано інформацію про окупаційний режим Польщі, економічну і культурну діяльність на західноукраїнських землях того часу.
Події другої світової війни представлені у залах № 8, 9. Окремі вітрини висвітлюють зародження УПА та період національного відродження краю.
          Експозиції залу  №10 розповідають про історію виникнення руху дисидентів-шестидесятників, заснування «Товариства української мови ім.  Т. Г. Шевченка», відкриття пам’ятника Т. Г. Шевченку в м.Перемишляни,  висвітлюють події Чорнобильської трагедії, розповідають про учасників бойових дій в Афганістані. Тут можна дізнатися про знищення сотень тисяч пам’яток історії і культури, розправи НКВД над мирним населенням, руйнування церков, костелів у XX ст. Зацікавить відвідувачів інформація про проведення перших виборів до Верховної Ради України.
 ************************
Вартість вхідних квитків:
Дорослий — 2 грн.
Студентський — 1 грн.
Дитячий — 1 грн.

Час роботи:
09:00-18:00, субота, неділя — вихідні.

Контакти:
Львівська область
Перемишлянський район
м. Перемишляни
вул. Привокзальна, 6
Тел.: +38 (03263) 214-66,
директор Домінчук Люба Остапівна