Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

< Відбудеться засідання ХХХ сесії Перемишлянської міської ради
19.09.2019 09:42 Вік: 5 yrs
Категорія: Новини міста, Благоустрій міста

Нагадуємо про заборону спалювати суху траву, опале листя та сухостій


Останніми роками спалювання  сухої трави, рослинних залишків та побутового сміття перетворилося на справжнє екологічне лихо. Незважаючи на численні застереження, громадяни продовжують проводити такі «прибирання», тим самим отруюючи повітря десятками найрізноманітніших хімічних сполук, які накопичуються у організмі людей, провокуючи загострення як хронічних хвороб, так і виникнення нових (у тому числі й онкологічних) захворювань. Разом із димом у повітря, а потім й у легені людини потрапляють і важкі метали, і сумнозвісні діоксини, і бензопірени, і окиси азоту, і найрізноманітніші канцерогенні сполуки.
З листям часто горить безліч сміття, що істотно підсилює забруднення атмосфери. Вогнем знищується не лише суха рослинність та її залишки, а й насіння, паростки дерев та корені майбутньої рослинності, так, що земля на кілька років зменшує підріст свіжої зелені. Спалювання трави аж ніяк не сприяє підвищенню родючості грунтів. Адже висока температура при горінні знищує всю мікрофлору, що утворюється у верхньому шарі грунту. Гинуть не тільки мікроорганізми, але й знищуються гнізда птахів: як крижень, чайка, травник, бекас, очеретяна і звичайна вівсянки, польовий і лісовий жайворонки, щевриків. Від сильної трав’яної пожежі гинуть практично всі тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні грунту (зайці, їжаки, плазуни, земноводні). Хтось згорає, хтось задихається від диму . Під час пожеж гине багато комах, їх личинки, лялечки, а також сонечка, туруни, дощові черв’яки та інші дрібні тварини, які беруть участь у процесі утворення грунту.
Суха  трава – не сміття, а безцінний продукт харчування, житло, притулок, створений самою природою. Спалювання сухої рослинності часто призводить до займання  лісових насаджень. Нерідко при випалюванні стерні, сухої рослинності пошкоджуються полезахисні лісові смуги, виникають великі пожежі, в т.ч. і в прилеглих лісових масивах. Аналогічним чином, існує загроза і загоряння житлових будинків.
Тому рятувальники та екологи наполегливо просять не випалювати суху траву, рослинні залишки та побутові відходи (сміття). Адже сухостій можна компостувати і згодом використовувати як природне добриво для підживлення дерев та кущів.  Будьте пильними та уважними до себе та оточуючих Вас людей. Не дозволяйте своїм близьким та знайомим проводити спалювання сухої рослинності та сміття. Почнемо формувати свою свідомість та культуру ставлення до навколишнього середовища з себе.