Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

< КАРАНТИН COVID-19
19.03.2021 15:33 Вік: 3 yrs
Категорія: Новини міста

НЕРЕСТ 2021


Нерест – це особливий період у житті мешканців водойм. Від того наскільки успішно та вдало він пройде - залежать майбутні запаси водних біоресурсів. Нерест обумовлений наявністю у водоймі тих сприятливих умов, до яких пристосований певний вид риби. Найбільше цей процес залежить від температури води, яка у кожного виду водних біоресурсів різна. Якщо температура води виходить за ці межі, нерест риби може взагалі не відбутись або пройде частково. Як ікринки, так і молодь риби, яка виводиться з них, дуже чутливі до тепла і холоду. Від різкої зміни температури може загинути ікра.
 В першу чергу нерестяться хижі види риб: щука та окунь (ще в березні). Далі протягом квітня в нерестовий процес поступово залучається переважна більшість видів іхтіофауни. Останніми відкладають ікру короп, лин та сом (з середини-кінця травня). Карась взагалі може метати ікру порціями протягом всього літа.
 Функції розмноження живих організмів носять циклічний характер. Кожен цикл складається з окремих фаз, пов’язаних з діяльністю гормонів і подразників зовнішнього середовища. Основними складовими передумов, що дають «команду» до нересту є температурний чинник, кисневий режим, наявність партнера та субстрату для відкладання статевих продуктів. За відсутності будь-якого з них риби на нерест не підуть, ікра може розсмоктатися.
 Потужний природний інстинкт нересту стає у риб головним, він приглушує рефлекси самозбереження. В цей час риба може стати легкою здобиччю для браконьєрів. Тому для створення сприятливих умов проходження нересту водних біоресурсів щороку встановлюється весняно-літня заборона вилову риби. Цього року у більшості регіонах України нерест розпочнеться з першого квітня..З наказом №7 Управління Державного агенства рибного господарства у Львівській області від 12.03.2021р.де вказані дозволені місця ловлі водних біоресурсів на водоймах Львівщини на один гачок виключно з берега, можна ознайомитись на сайті даного управління та Львівської обласної державної адміністрації.
 Держрибагентство нагадує, що за порушення правил спортивного та любительського рибальства, можна опинитись на лаві підсудних та закликає громадян бути сумлінними та дотримуватись встановлених норм природоохоронного законодавства. Повідомити про порушення або отримати додаткову інформацію про нерестову заборону можна за телефоном «гарячої лінії» Львівського рибоохоронного патруля 0660988447.
                            Державний інспектор Львівського рибоохоронного патруля Кобетяк А.Б.