Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

< Дотримуйтесь правил пожежної безпеки під час жнив
16.07.2021 14:28 Вік: 3 yrs
Категорія: Новини міста

Небезпечна амброзія


     Амброзія полинолиста може завдати шкоду не лише флорі, фауні а й людині.   
     Останнім часом на території Перемишлянської міської ради набувають поширення так звані карантинні організми, котрі можуть завдати значної шкоди не лише флорі та фауні, а й людині. Серед них – і завезений свого часу у край бур’ян – амброзія полинолиста. Рослина може викликати складні алергійні реакції, а позбутися її остаточно практично неможливо.
     Амброзія зайняла майже всі порушені та необроблювані території області, в окремих місцях вона утворює суцільні зарості до 20-25 особин на 1 м2. Цей шкідник росте скрізь: на подвір’ях та пустирях, уздовж доріг, в садах і на смітниках, витісняючи водночас місцеву рослинність. Надзвичайну живучість амброзії екологи пояснюють високим рівнем її адаптації до нових природних умов. Та дослідження показують, що ця рослина – не лише злісний бур’ян, вона небезпечна і для нашого здоров’я. Під час її масового цвітіння влітку в повітря виділяється багато пилку, який викликає задуху, ускладнене дихання, кашель, нежить, сльозливість, головний біль, висипання на шкірі та інші симптоми алергії. Лікування потім тривале й важке.
Уже кілька десятків років амброзію марно намагаються знищити на всіх континентах. Проти неї використовують хімічні, біологічні та механічні засоби боротьби. Але істотних результатів це поки що не дає. Найбільш дієвий спосіб,  звичайне скошування рослини до дозрівання насіння.
Цьогоріч амброзія ще не почала цвісти, тому зараз її можна викосити і так захистити своє здоров’я, ділянку та поліпшити екологічну ситуацію в районі.

Провідний спеціаліст відділу
карантину рослин                                             Лещишин М.М.