Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

< Територія «Копань» у… Польщі
06.09.2013 15:06 Вік: 11 yrs

Гуляння аж до перших півнів, або як перемишлянці День міста святкували


     Нещодавно нашим краєм пронеслася хвиля подвійного свята. Разом із 22-ою річницею Незалежності України перемишлянці відзначали день народження рідного міста. І хоч дата виповнилася не кругла – 756 років, як гучно гуляють  у Перемишлянах, було чутно на всю околицю.
     Утім, відверто кажучи, початок дійства не претендував на статус «всенародного». На площі 550-річчя, де зручно прилаштувалася сцена, охочих розважитися було катма. А й справді, кому спаде на гадку іти на святкування посеред білого дня? Тим паче, у суботу, коли у кожного газди чи газдині домашніх клопотів, хоч загрібай.
     І все ж, свято стартувало за графіком. Якщо дивитися з об’єктивної точки зору, то старання артистів перевершили сподівання. Ще б пак, адже відкривала торжество наша землячка, поетеса, член Національної спілки письменників України Ніна Романяк. Вочевидь, залишатися байдужим в той час, як зі сцени розсипалися, немов перли, вірші “Україно моя” та “Славень Україні”, було неспромога. Аналогічною щирістю і доброзичливістю закарбувалися вітання поетеси з нагоди Дня незалежності.
     Така несподівана зустріч із Ніною Романяк задала святу позитивного настрою. Тож перед черговими музикантами постало доволі непросте завдання – «втримати планку» і додати трохи жару. З чим, погодьтеся, успішно впоралися учасники студії «ТЕМП» міського центру «Дозвілля» (кер. Юрій Федюков). Приємно потішили своєю творчістю солісти Іванна Курило та Михайло Кіт разом із фольк-гуртом «Верболози» (кер. В. Домбровський), дуети у складі Олі Михайлишин і Лідії Кабали, Марти Підлужної і Мар’яни Турківської, солістка Люба Гриськів. До речі, біль-шість із цих артистів ще юного віку, а вже давно стали улюбленцями місцевої публіки. Тож, коли ведуча цього проміжку свята Оля Андрусишин передавала естафетну паличку своїй колезі Ользі Алісовій, гості щедро нагородили їх оплесками.
     Як ви вже зрозуміли, глядачам не довелося сумувати. Позаяк услід за «темпівцями» їх забавляли солісти та колективи Народних домів району. Закономірно, найвищим рівнем майстерності виконання і артистизму покорив вокальний жіночий ансамбль «Мрія» РНД (кер. Лідія Василецька). За ним жменя патріотизму, радості та добра дарована від менш досвідчених, одначе не менш талановитих солістів Христини Галайко, Наталії Думанівської, Івана Дармороза (НД  с. Коросно), Іванни Тивонюк (с. Ладанці), Надії Горбатої, дуету Христини Древич і Наталії Мотуз (НД  с. Липівці), художніх колективів Народних домів с. Болотня, с. Подусів,  с. Ладанці.
     Поміж виступами виконавців слово мав Перемишлянський міський голова Олександр Зозуля. Вітаючи зі святом, він побажав усім мешканцям та гостям міста хорошого настрою та вдалого вечора.
      Поза тим, ставити крапку на гуляннях було зарано. Попереду на публіку, чисельність якої збільшувалася з кожною годиною, чекав приємний сюрприз – виступ львівського гурту «Вишиванка». У їх виконанні прозвучали такі близькі кожному українцеві пісенні композиції як «Червона рута», «Я піду в далекі гори» та багато інших. Звісно, не обійшлося цього вечора і без святкового феєрверку, ну і.. танців аж до перших півнів. Молодь досхочу нажартувалася, підспівувала і підтанцьовувала. 
    Загалом свято пройшло на ура. Звісно, найбільше втіхи перепало дітворі, та значно менше - їхнім батькам. Куди подінешся, щоб потішити малечу смаколиками і кульками із яток, що виросли, немов гриби після дощу, довелося витрусити увесь гаманець. Тим часом, кульки крадькома «втікали» від своїх маленьких господарів і злітали увись.     
                                                                Василина БОРОВСЬКА