Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

< Відбудеться чергове засідання сесії
10.09.2021 15:13 Вік: 3 yrs
Категорія: Новини міста, Благоустрій міста, Соціальна сфера

Податкова служба інформує


Про податкову амністію роз’яснили в ДПІ
В Перемишлянській ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області, за участі  начальника інспекції Ігоря Дяківа, відбулася «гаряча лінія» щодо добровільного декларування активів фізичних осіб та функціонування електронних сервісів.
В ході спілкування з платниками зазначено, що  з 1 вересня громадяни України мають право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, з яких не були сплачені податки і збори до 1 січня 2021 року. При цьому в декларації не потрібно зазначати інформацію про джерела походження задекларованих активів. Декларант може вказати серед активів валютні цінності (крім коштів у готівковій формі), цінні папери, рухоме та нерухоме майно, зокрема об'єкти незавершеного будівництва, частки у майні юридичних осіб, які знаходяться в Україні чи за кордоном.
Із задекларованих активів громадянин повинен сплатити збір, а саме: 5% щодо валютних цінностей на рахунках у банках в Україні, а також інших активів, що знаходяться (зареєстровані) в Україні; 9% - закордонні активи;  2,5% активи у вигляді ОВДП.
Також запропоновано скористатись  електронними послугами за допомогою  Електронного кабінету платника.

Добровільне декларування активів:  як задекларувати готівку?
Перемишлянська ДПІ повідомляє, що згідно внесених Законом від 15.06.2021 №1539-ІХ змін до Податкового кодексу, об’єктами декларування не можуть бути, зокрема, кошти в національній та іноземній валютах, які на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації перебувають у готівковій формі.
Для цілей одноразового декларування громадянин має розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі та/або банківських металах на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України  до подання декларації. Для цього необхідно звернутися до банку для відкриття спеціального рахунку. Порядок відкриття, закриття, зарахування коштів на спеціальний рахунок і здійснення контролю за операціями за таким рахунком встановлюються Нацбанком України.
Таким чином, декларант, який бажає задекларувати кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі, повинен до подання декларації розмістити такі кошти на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України.

Щодо  проведення податковою службою перевірок декларацій при одноразовому декларуванні активів
Відповідно до п.п. 15.1 п. 15 підрозділу 94 розділу ХХ Податкового кодексу одноразова (спеціальна) добровільна декларація підлягає камеральній перевірці у спеціальному порядку протягом 60 календарних днів, що настають за днем подання відповідної Декларації.
Метою проведення камеральної перевірки декларації є виявлення арифметичних та логічних помилок. Тобто податковими органами не проводяться документальні перевірки, що свідчить про відсутність фіскальної складової.
Водночас, повідомляють, що контролюючим органом  не проводиться податкова перевірка щодо джерела отримання декларантом чи фізичною особою доходів, за рахунок яких було одержано (набуто) задекларовані таким декларантом активи або активи, склад та обсяг яких перебуває у межах, які визначені положеннями Податкового кодексу та вважаються такими, з яких повністю сплачено податки і збори.
Крім того, одноразові (спеціальні) добровільні декларації, а також відомості, що містяться в них, не можуть бути використані в розслідуваннях та/або перевірках стосовно декларанта, а також як докази у кримінальних провадженнях, справах про адміністративні правопорушення, цивільних та адміністративних справах.

Для отримання відомостей про доходи  скористайтесь Електронним кабінетом платника
Головне управління ДПС у Львівській області нагадує, що платник податків може отримати Відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді, скориставшись Електронним кабінетом (http://cabinet.tax.gov.ua).
Вкладка «Запит про суми виплачених доходів» режиму «ЕК для громадян» приватної частини Е- кабінету надає можливість користувачу після проходження електронної ідентифікації сформувати, підписати та надіслати Запит щодо отримання відомостей з ДРФО в електронному вигляді(заповнюється автоматично відповідно до реєстраційних даних платника податків).
Відповідь (Відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді) можна переглянути у вкладці «Вхідні документи» режиму «Вхідні/вихідні документи» або у вкладці «Запит про суми виплачених доходів» режиму «ЕК для громадян» переглянути Відповідь № 2, сформовану на поданий Запит.

До уваги платників!
16 вересня  2021 року з 10.00 до 11.00  в Перемишлянській  ДПІ  відбудеться сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань  добровільного декларування доходів   громадян. На запитання платників відповідатиме начальник податкової інспекції Дяків Ігор  за телефоном: (263)21420.

Буський сектор організації роботи
організаційно-розпорядчого управління
ГУ ДПС у Львівській області