Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

< "Школа експортера – рівень BASIC"
17.09.2021 17:09 Вік: 3 yrs
Категорія: Оголошення, Благоустрій міста

До уваги осіб, які планують скористатись податковою амністією


Перемишлянська   ДПІ  повідомляє,  що Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу  та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» № 1539-ІХ  набрав чинності 21 липня 2021 року.
У відповідності до його норм, якщо громадянин протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 року, отримував доходи без сплати податків, то він має можливість  повернути гроші та інші активи у прозорий легальний обіг.
Одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.
Детальна інформація  щодо одноразового спеціального декларування оприлюднюватиметься на субсайті Головного управління ДПС у  Львівській області в тематичному банері «Одноразове добровільне декларування» розмішений за посиланням: tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya.
Банер містить нормативно-правові акти; повідомлення; роз’яснення для платників.
Підписуйтесь на Telegram-канал  ДПС  України t.me/tax_gov_ua та  спілкуйтесь дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».

                                       Ви запитували – ми відповідаємо
В  Перемишлянській ДПІ ГУ ДПС у Львівській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо кампанії одноразового декларування,  та застосування касових апаратів. На запитання платників відповідав начальник інспекції  Ігор Дяків.

Чи може бути зменшена ставка збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування?
Ставка збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування (далі – Збір) може бути зменшена з 5 відсотків (9 відсотків) до 2,5 відсотків у випадку застосування спеціальної пільги шляхом придбання державних облігацій України з терміном обігу більше ніж 365 днів без права дострокового погашення, за умови, що активи одержані (набуті) за рахунок доходів, з яких не сплачено або сплачено не в повному обсязі податки і збори відповідно до Податкового кодексу України, «переводяться» у грошові кошти із наступним придбанням зазначених державних облігацій у періоді з 01 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації (пп. 8.3 п. 8 підрозділу 9 4 розділу XX Податкового кодексу України (далі – ПКУ)). Тобто, припустимо, що фізична особа, яка має активи, одержані (набуті) за рахунок доходів, з яких не сплачено або сплачено не в повному обсязі податки і збори відповідно до ПКУ, «переводить» такі активи у грошові кошти із наступним придбанням зазначених державних облігацій. Якщо така «конвертація» відбудеться у періоді з 01 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року до подання Декларації, то декларант має право зазначити номінальну вартість таких облігацій і сплатити з неї Збір за ставкою 2,5 відсотки. Водночас, як альтернативу платник податків може обрати ставку 3 відсотки із сплатою податкового зобов’язання, визначеного з номінальної вартості таких облігацій, трьома рівними частинами щорічно.

Яким чином здійснюється скасування реєстрації РРО?
Відповідно до «Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги)» від 14.06.2016 № 547, суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву про скасування реєстрації РРО (ф. №4-РРО) за місцем реєстрації РРО.
Перед скасуванням реєстрації РРО його необхідно розпломбувати в Центрі сервісного обслуговування, з яким суб’єктом господарювання укладено договір про технічне обслуговування та ремонт РРО.
Разом із заявою про скасування реєстрації суб’єкт господарювання надає реєстраційне посвідчення.
У заяві про скасування реєстрації зазначається спосіб отримання довідки про скасування реєстрації РРО за ф. № 6-РРО, наведеною у додатку 6 до Порядку№547  (поштою або безпосередньо в контролюючому органі) або її копії (електронною поштою), в Електронному кабінеті.
Посадова особа контролюючого органу протягом п’яти календарних днів з дня отримання заяви про скасування реєстрації та реєстраційного посвідчення за наявності довідки про опломбування з відміткою про розпломбування РРО, надісланої ЦСО до контролюючого органу за місцем реєстрації РРО, або у разі прийняття рішення контролюючого органу про скасування реєстрації РРО проводить скасування реєстрації РРО шляхом внесення реєстраційного запису до інформаційно-телекомунікаційної системи ДПС та надає (надсилає)  платнику довідку про скасування реєстрації.
У разі якщо скасування реєстрації РРО було здійснено за рішенням контролюючого органу, копія довідки про скасування реєстрації направляється до ЦСО, яким проводилося технічне обслуговування РРО, засобами телекомунікацій в електронній формі з дотриманням вимог законів у сфері електронного документообігу та використання електронних документів із зазначенням обов’язкових реквізитів електронних документів. Примірник довідки про скасування реєстрації РРО розміщується в Електронному кабінеті.

             Перед подачею спецдекларації скористайтесь прикладами з її подання
Перемишлянська ДПІ нагадує, що в Україні стартувала кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування громадянами активів. Триватиме вона  з 1 вересня 2021 року по 1 жовтня 2022 року.
Громадяни України можуть задекларувати активи, розміщені на території України та/або за її межами, які належать їм на правах власності та з яких, відповідно до вимог законодавства та/або міжнародних договорів, не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори.
Одноразове (спеціальне) добровільне декларування буде відбуватися шляхом подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації до Державної податкової служби України через приватну частину Електронного кабінету у розділі «Одноразова (спеціальна) добровільна декларація».
Наразі у банері «Одноразове добровільне декларування» на вебпорталі Державної податкової служби України розміщено приклади заповнення одноразової (спеціальної) добровільної декларації. Тож, перед декларуванням активів радимо переглянути їх.