Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

< Право роботодавця на захист своєї власності Vs. Право працівника на повагу до приватного життя.
29.09.2021 11:53 Вік: 2 yrs
Категорія: Благоустрій міста, Новини міста, Соціальна сфера

Захисти своє право на землю. Кадастровий номер: кому і для чого потрібен ?



Кадастровий номер - це індивідуальна й унікальна для території України послідовність цифр і знаків, яка присвоюється земельній ділянці під час її державної реєстрації і зберігається за нею протягом усього часу існування. Якщо громадянин є власником земельної ділянки на підставі державного акту «старого зразка» (червоного кольору), він має подбати про присвоєння кадастрового номера цій ділянці, оскільки кадастровий номер земельної ділянки – це унікальний номер, який є незмінним протягом усього часу існування земельної ділянки як єдиного масиву. Тобто кадастровий номер підтверджує, що земельна ділянка зареєстрована в спеціальному реєстрі – Державному земельному кадастрі (далі – ДЗК).
Наявність кадастрового номера земельної ділянки є необхідним для того, щоб громадяни мали можливість вчиняти цивільні правочини щодо таких ділянок (подарувати, продати, здати в оренду, взяти кредит під їх заставу, тощо).
Разом з тим, у випадку відсутності кадастрового номера на земельну ділянку, у власників державних актів «старого зразка» можуть виникати труднощі щодо володіння та розпорядження такими землями. Проблема полягає в тому, що зазначені акти не були внесені у загальну базу ДЗК. Тому на Публічній кадастровій карті України відсутня проекція такої ділянки, що може, зокрема призводити до незаконного захоплення цілих масивів земель, яким не присвоєні кадастрові номери. Наявність кадастрового номера гарантує захист права громадян на землю.
Публічна кадастрова карта України дає можливість перевірити відомості про земельну ділянку внесені до ДЗК.
Якщо відомості про земельну ділянку відсутні, необхідно звернутися до землевпорядних організацій, які мають ліцензії на проведення землевпорядних робіт, та замовити розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) на таку земельну ділянку для внесення відомостей до Державного земельного кадастру (проведення державної реєстрації земельної ділянки).