Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

< Як отримати дотацію за утримання корів через ДАР
14.10.2022 09:53 Вік: 1 year
Категорія: Благоустрій міста, Новини міста, Увага!

Перемишлянська ДПІ інформує!


           

Про право платників на проведення звірки

Головне управління ДПС у Львівській області нагадує, що платники мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо сум нарахованих та сплачених податків і зборів, в тому числі і податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Відтак, платники можуть звірити інформацію щодо об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку, розміру загальної площі об’єктів нерухомості, розміру ставки податку, нарахованої суми податку та права на користування пільгою із сплати податку. У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема, документів на право власності, контролюючий орган за податковою адресою платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Звертаємо увагу, що фізичні особи  мають можливість переглянути таку інформацію самостійно скориставшись меню «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється через вебпортал ДПС.

Податкова амністія: яким чином декларант може скористатися правом одноразового добровільного декларування у разі наявності у нього коштів у готівковій формі

Перемишлянська  ДПІ  звертає увагу громадян, що скористатись правом на податкову амністію можна до 1 березня 2023 року. Відповідно до п.п. «г» п. 5 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу  об’єктами декларування не можуть бути, зокрема, кошти в національній та іноземній валютах, які на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації перебувають у готівковій формі.
 Разом з тим, п. 9 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ передбачено, що для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування декларант має розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі та/або банківських металах на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України  до подання Декларації.
Порядок відкриття, закриття, зарахування коштів на спеціальний рахунок і здійснення контролю за операціями за таким рахунком встановлюються Національним банком України.
Таким чином, декларант, який бажає задекларувати кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі, повинен до подання Декларації розмістити такі кошти на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України.

Щодо  підстав для скасування реєстрації програмних РРО

Відповідно до Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій передбачено, що реєстрацію ПРРО може бути скасовано автоматично фіскальним сервером. Повідомлення про скасування реєстрації ПРРО направляється суб’єкту господарювання засобами Електронного кабінету із зазначенням підстав. Зокрема, якщо:
– до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено запис про державну реєстрацію припинення юридичної особи або державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи –підприємця;
– щодо господарської одиниці, де використовується ПРРО, суб’єкт господарювання повідомив про такий об’єкт оподаткування контролюючий орган, як про закритий або такий, що не експлуатується суб’єктом господарювання (повідомлення за формою № 20- ОПП);
– щодо суб’єкта господарювання наявне судове рішення, що набрало законної сили, про ліквідацію у зв’язку з банкрутством або припинення, що не пов’язане з банкрутством, про визнання недійсними установчих документів;
– стосовно фізичної особи – підприємця наявні дані про те, що особа померла, оголошена померлою, визнана недієздатною або безвісно відсутньою, чи її цивільну дієздатність обмежено;
– суб’єкта господарювання знято з обліку в контролюючих органах у інших випадках, передбачених ст. 67 Податкового кодексу України та Законом України від 15 березня 2003 року № 755- IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».
Реєстрація ПРРО діє до дати скасування реєстрації ПРРО, що здійснюється шляхом виключення його з реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій та закриття фіскального номера, який не підлягає використанню надалі.

Облік товарних запасів для фізичних осіб згідно із Законом №1914

Перемишлянська ДПІ нагадує, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо), при продажу товарів зобов’язані вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів, здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку (абзац перший пункту 12 ст. 3 Закону України від 06.07.1995 №265/95-ВР в редакції Закону від 30.11.2021  №1914-ІХ).
Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 №496, набрав чинності з 26 листопада 2021 року.
Облік товарних запасів здійснює фізична особа – підприємець шляхом постійного внесення до форми ведення обліку товарних запасів інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів.
Зокрема, товарний облік зобов'язані вести підприємці, які торгують товарами та здійснюють розрахункові операції, та перебувають на загальній системі оподаткування, є платниками єдиного податку третьої групи – платниками ПДВ та підприємці платники єдиного податку, які торгують такими групами товарів: технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту; лікарськими засобами та виробами медичного призначення; ювелірними та побутовими виробами з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Додатково звертаємо увагу, що ФОП- платники єдиного податку першої групи відповідно до положень Податкового кодексу звільнені від обов’язку застосовувати РРО/ПРРО.  


Ви запитували – ми відповідаємо

В Перемишлянській ДПІ проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо оподаткування доходів громадян та змін у податковому законодавстві. На запитання платників відповів начальник інспекції Ігор Дяків.

Чи необхідно подавати декларацію про отримані доходи та сплачувати податки, якщо продається вирощена власна сільськогосподарська продукція ?

Порядок оподаткування доходів, отриманих від продажу власної сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва), застосовується з 01 січня 2022 року на підставі змін, внесених до ПКУ Законом України № 1914.
Починаючи з 2022 року, звільняється від оподаткування дохід від продажу власної сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва), якщо сума такого доходу сукупно за рік не перевищує 12 розмірів мінімальної заробітної плати. У 2022 році – це 78 тис. грн (6500 грн х 12).
Якщо сума отриманого доходу перевищує зазначений розмір, платник податків зобов’язаний відобразити суму такого перевищення у складі загального місячного (річного) оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік та подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи відповідно до Податкового кодексу і самостійно сплатити податок на доходи фізичних осіб та військовий збір із суми такого перевищення (п.п. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ)

За якою формою подається одноразова (спеціальна) добровільна декларація?

Декларант, який має намір скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням щодо належних йому активів фізичної особи, протягом визначеного підрозд. 9 прим. 4 розд. XX Податкового кодексу України  періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування, має право добровільно подати до контролюючого органу, одноразову (спеціальну) добровільну декларацію. Форма декларації затверджена наказом Мінфіну України від 02.08. 2021 № 439.
Нагадуємо, що процедуру одноразового   добровільного   декларування  продовжено  до  01  березня  2023  року  відповідно  до Закону України від 15.08. 2022 № 2516-ІХ. Більше про одноразове добровільне декларування - за посиланням tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya.

Яка послідовність дій суб’єкта господарювання для реєстрації ПРРО

суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати програмний реєстратор розрахункових операцій (далі – ПРРО), повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган (повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП).
 Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО, що подається у електронній формі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків через Електронний кабінет  або засобами телекомунікацій.
 Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання.