Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

< День Гідності та Свободи
22.11.2022 15:34 Вік: 1 year
Категорія: Благоустрій міста, Увага!

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ ІНФОРМУЄ!



Щодо змін до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних


Головне управління ДПС у Львівській області  нагадує, що постановою КМ України від 12.10. 2022 № 1154  внесено зміни до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою  КМУ від 11.12.2019 р. №1165. Зокрема,  внесено зміни до критеріїв ризиковості, якими виключено норму переважання в залишку понад 50 % груп товарів (продукції), визначених ДПС та затверджених відповідним наказом. З урахуванням таких змін відбувається автоматизований моніторинг та перевірка не тільки залишків ризикових, а усіх товарів на умовному складі платника.
Також виключено можливість безумовної реєстрації розрахунків коригування, складених постачальником товарів/послуг до податкової накладної, що складена на отримувача – платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості хоча б одного з товарів/послуг їх постачальнику. До того ж передбачено вимогу щодо зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування платника податку, яким подано для реєстрації ПН та РК в ЄРПН, у разі, якщо такий платник відповідає хоча б одному критерію ризиковості платника податку.
Для уникнення зупинки реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН платникам необхідно подавати на розгляд комісії регіонального рівня таблицю даних платника податку за встановленою формою разом з поясненням з посиланням на податкову та іншу звітність платника.
Детальніше щодо порядку подання ТПП можна дізнатися за посиланням:  tax.gov.ua/media-tsentr/prezentatsiyni-materiali/627543.html.

Оподаткування податком на прибуток благодійної та гуманітарної допомоги під час дії воєнного стану в Україні

ДПС України в інформаційному листі № 7/2022 надала роз’яснення про  особливості оподаткування податком на прибуток підприємств операцій з надання безоплатної допомоги, пов’язаної з потребою забезпечення оборони держави.
У листі ви дізнаєтеся:
- що таке благодійна діяльність та гуманітарна допомога;
- про оподаткування податком на прибуток підприємств операцій з надання благодійної, у тому числі гуманітарної, допомоги під час воєнного стану;
- про оподаткування неприбуткових операцій з надання благодійної допомоги під час воєнного стану.
Ознайомитися з роз’ясненнями можна за  посиланням:
tax.gov.ua/data/material/000/519/630397/InfoList7_2022.pdf

Програмування чи коригування цін, найменування товарів, та облік їх кількості здійснюється без закриття робочої зміни в ПРРО

Відповідно до п. 11 ст. 3 Закону України від 06.07.1995  № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями, суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані проводити розрахункові операції через реєстратори розрахункових операцій та/або через програмні РРО для підакцизних товарів із використанням режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з Українським класифікатором товарів зовнішньоекономічної діяльності, найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості.
При цьому для здійснення програмування (коригування) цін, найменування товарів, та обліку їх кількості суб’єкту господарювання (користувачу) не потрібно закривати робочу зміну в ПРРО.

Податкова знижка за договором довгострокового страхування життя

Згідно статті 166 Податкового кодексу платник податку має право включити до податкової знижки суму витрат на сплату страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та пенсійних внесків, які він сплатив страховику-резиденту, недержавному пенсійному фонду, банківській установі за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський пенсійний депозитний рахунок, на пенсійні вклади та рахунки учасників фондів банківського управління як за себе так і членів його сім'ї першого ступеня споріднення.
Звертаємо увагу, що понесені витрати не мають перевищувати (у розрахунку за кожний з повних чи неповних місяців звітного 2021 податкового року, протягом яких діяв договір страхування) суму 3180 гривень при страхуванні особисто як платника податку або за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом платника податку, або на банківський пенсійний депозитний рахунок, пенсійний вклад, рахунок учасника фонду банківського управління чи за їх сукупністю та 1590 гривень – при страхуванні члена сім'ї платника податку першого ступеня споріднення або за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, або на банківський пенсійний депозитний рахунок, пенсійний вклад, рахунок учасника фонду банківського управління на користь такого члена сім'ї чи за їх сукупністю.
Для отримання податкової знижки за 2021 рік громадяни мають подати декларацію про майновий стан і доходи, розрахункові та платіжні документи, які підтверджують здійснені платником податків витрати.
Для зручності платників запроваджено електронний сервіс в Електронному кабінеті (cabinet.tax.gov.ua) у розділі «ЕК для громадян» - «Податкова декларація про майновий стан і доходи», який надає можливість громадянам подати декларацію в електронному вигляді та надіслати скан-копії підтверджуючих документів, які дають право на отримання податкової знижки. Скористатись зазначеним сервісом можуть особи, які ідентифікувалися за особистим ключем, виданим кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг.

Особливості застосування одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 1 вересня 2021 року до 1 березня 2023 року та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.
Податкова амністія - це право на цивілізовану легалізацію активів, які були приховані від оподаткування. Держава дає можливість повернути гроші та інші активи у прозорий легальний обіг. Це можуть зробити, наприклад, ті, хто отримував зарплату у конверті, працював без оформлення трудових відносин тощо.
 Громадяни можуть задекларувати свої активи, з яких не були сплачені податки, за ставками 5 % (загальна ставка), 9 % (для закордонних активів), 2,5 % (для активів у вигляді ОВДП) та крім того, можуть обрати альтернативні ставки 6 %, 11,5 %, 3 % відповідно, з можливістю сплати податкового зобов’язання трьома рівними частинами.
 Подача одноразової (спеціальної) добровільної декларації є правом, а не обов’язком фізичної особи. Декларант звільняється від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності у випадку декларування активів, з яких не були сплачені податки.
Одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається безпосередньо декларантом і виключно в електронній формі.
Сплачений одноразовий збір у рамках податкової амністії йде до державного бюджету, з якого фінансується обороноздатність України.
            

Пріоритетні напрямки роботи ДПІ – надання якісних адміністративних, консультаційних та інформаційних послуг платникам

Впродовж січня – жовтня 2022 року фахівцями Центру обслуговування платників Перемишлянської ДПІ надано платникам 1259 адміністративних послуг, з них 250 в електронній формі. Про це зазначив  начальник інспекції Ігор Дяків у коментарях для ЗМІ .
Серед основних послуг: видача картки платника податків, внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків з ДРФО - 985. Також надано 234 витяги з реєстру  платників єдиного податку, зареєстровано 135 книг обліку розрахункових операцій, 29  касових апаратів  та  56 розрахункових книжок.
Посадовець зазначив, що у ЦОП надаються інші послуги, зокрема надання консультацій  щодо податкової амністії, роз’яснить та проведення звірки за письмовою заявою платників про сплату майнових податків (податку на нерухомість, транспортного податку та плати за землю). Нагадав, що фізичні особи,  використовуючи кваліфікований електронний підпис, мають можливість переглянути сформовані податкові повідомлення-рішення щодо сум нарахованих їм податкових зобов’язань, в меню «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: cabinet.tax.gov.ua, та через вебпортал ДПС.
Детальну інформацію щодо податкової амністії можна отримати за посиланням tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya. Також податкові новини та іншу корисну інформацію платники можуть знайти на офіційній сторінці ДПС, у соціальній мережі Facebook та на Telegram - каналі.