Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

< Брошура «Набута інвалідність дитини. Поради батькам і фахівцям»
23.12.2022 16:43 Вік: 1 year
Категорія: Благоустрій міста, Увага!

Мобілізація в Україні: хто і коли може вручити повістку, яка відповідальність за неявку, що робити з «білим білетом»


 
Мобілізація в Україні: хто і коли може вручити повістку, яка відповідальність за неявку, що робити з «білим білетом»
Мобілізація – одна з найгарячіших тем, яка турбує українське суспільство.
Хто і де може вручити повістку?
Насправді на сьогодні це дуже болюче питання для юристів. Оскільки дане питання взагалі законодавством не врегульоване. Стосовно місця. Законом чіткого врегулювання даного питання немає. А отже можна констатувати, що повістку можуть вручити будь-де. І на вулиці, і в черзі до магазину, і на блокпосту, і вдома, і на роботі, і в університеті.
Хто може вручати повістки?
Повістки можуть вручати в першу чергу, співробітники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати), також повістки можуть вручатися уповноваженими особами комунальних установ, тобто по суті ЖЕКами, роботодавцями та відповідними особами у закладах освіти.
Які порушення під час вручення повісток є поширеними?
Поширене порушення, це вручення повістки співробітниками національної поліції та силами територіальної оборони.
Дані підрозділи не мають права вручати повістки. Вони по суті можуть лише супроводжувати осіб, які уповноважені це робити.
Також зафіксовані такі порушення – направляють повістку поштою або підкладають під двері. Не передбачено жодних умов для вручення повісток таким чином.
В законі чітко вказано, що повістка має бути вручена особисто, особисто військовозобов’язаному і він має розписатися за її отримання.
Крім того, не дозволяється викликати до військкоматів за допомогою телефонних дзвінків або по вайберу. Тому, на такі дзвінки, або повідомлення в месенджерах, або підкладені під двері повістки – можна не реагувати та відповідальності ніякої за це не буде.
Що має містити повістка?
Повістка має містити ваші контактні дані, ПІБ, дата народження та місце реєстрації. Обов’язкова умова – «живий» підпис начальника терцентру комплектування, закріплений печаткою.
Існують безліч випадків, коли умовно на блокпостах, зупиняють особу, уточнюють її дані і вже з паспорту переписують дані особи в повістку, яка заздалегідь підписана та проштампована воєнкомом.
Юридична спільнота вважає такі дії - незаконними та непередбаченими чинним законодавством.
Про те, якщо ви вже взяли цю повістку, необхідно в обов’язковому порядку йти до військкомату задля того, аби уникнути відповідальності.
Якщо ваші дані перевірили при вас і намагаються внести ваші дані до пустої повістки, яка підписана і пропечатана, дані дії є неправильними, та на думку юридичної спільноти, незаконними. Однак відмовитися від її отримання ви не можете. Адже прямий обов’язок громадян – прибувати за місцем розташування військкомату, як вказано в повістці.
В такому випадку, ви можете на камеру озвучити всі ваші претензії до порядку оформлення та форми даної повістки. Це робиться в тому випадку, якщо ви не прийдете у військкомат, а цей відеоматеріал буде розглядатися в суді.
Яка відповідальність за те, що не з’явився до військкомату?
Якщо ви отримали повістку, розписались за неї, ви зобов’язані відвідати центр комплектування, інакше вас можуть притягнути до адміністративної чи кримінальної відповідальності.
Адміністративна відповідальність передбачає штраф 1700-3400 гривень.
Кримінальна відповідальність – від 3 до 5 років ув’язнення.
Чи можна відмовитись від отримання повістки?
Насправді, так, можна. Ніхто силою не може зобов’язати особу щось отримувати і підписувати. Крім того, силою особу не можуть посадити до автомобілю та відправити у військкомат.
В такому випадку уповноважена особа на вручення повістки, має скласти акт про відмову від отримання повістки і в цьому акті вказати мінімум двох свідків, які можуть підтвердити факт та причину, чому особа відмовляється від отримання повістки.
Надалі цей акт передається до центру комплектування і згодом може бути переданий до правоохоронних органів. Відповідальність аналогічна як і у випадку не прибуття за місцем вказаним у повістці.
Якщо повістку вручили людині з «білим квитком»
Розрізняють декілька типів так званих білих квитків: коли особа непридатна взагалі і її виключають із військового обліку, або ж вона може бути обмежено придатною. Тобто не придатною до служби у мирний час але придатна у воєнний час. Тож в такому випадку особу можуть мобілізувати та направити на службу в армію.
Людині з «білим квитком», яка не придатна до служби вручили повістку, то їй потрібно йти до військкомату та нести свої документи, які підтверджують статус або стан здоров’я.