Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

< ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ
24.01.2023 11:51 Вік: 1 year
Категорія: Благоустрій міста, Увага!

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

Перемишлянська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує!



Платники податків – підприємці, які здійснюють діяльність на загальній системі оподаткування  подають податкову декларацію до 1 травня включно

Головне управління ДПС у Львівській області звертає увагу, що у зв’язку із набранням чинності Закону України від 15 серпня 2022 року № 2520-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сприяння розвитку волонтерської діяльності та діяльності неприбуткових установ та організацій в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України» для фізичних осіб – підприємців (крім осіб, які перебувають на спрощеній системі оподаткування) встановлюється граничний термін подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) за звітний податковий період рік до 1 травня року, що настає за звітним.
Відповідно до п. 49.20 ст. 49 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.
Тобто, фізичні особи – підприємці (крім осіб, які перебувають на спрощеній системі оподаткування) за результатами 2022 року з урахуванням вимог Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» подають податкову декларацію до 1 травня 2023 року (включно).
Крім того, з 01.01.2023 введено в дію нову форму податкової декларації, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.05.2022 № 143 «Про внесення змін до форми податкової  декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 03.06.2022 за № 593/37929.

Податкова інформація в смартфоні

Державна податкова служба продовжує підтримку сервісу чат-боту InfoTAX в актуальному стані. Майже 57 тис. користувачів отримують понад 20 податкових сервісів у смартфоні.
Чат-бот InfoTAX відкриває нові можливості дистанційного спілкування з податковою службою та миттєвого отримання інформації про:
- реєстраційні та облікові дані,
- квитанції про обробку документів,
- сплачені податки та податковий борг,
- дату включення до реєстрів  тощо. Перейдіть за посиланням t.me/infoTAXbot або скануйте QR код
   
 Ідентифікуйтесь в Електронному кабінеті у будь-який доступний спосіб та завершіть налаштування. Долучайтесь до вдосконалення сервісу, надсилаючи пропозиції на infozvit@tax.gov.ua.

До уваги фізичних осіб – благодійників!

Державна податкова служба України повідомляє, що фізичні особи – благодійники для включення до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації можуть подавати заяву про включення до цього Реєстру в електронній формі.
Електронна форма заяви (код форми F1308301) розміщена на вебпорталі ДПС за посиланням: tax.gov.ua/data/material/000/006/58768/Forms_servis_fiz.htm. Подати таку заяву можна засобами Електронного кабінету або засобами комунікацій.


  Пальне для заправлення генератора: чи необхідно ліцензію на зберігання пального

Головне управління ДПС у Львівській області повідомляє, що відповідно до ст. 15 Закону України від 19.12.1995 №481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» зі змінами та доповненнями зберігання пального здійснюється суб’єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності за наявності ліцензії.
Водночас, Законом України від 13.12.2022  № 2836  «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України» доповнено ст. 18 Закону № 481.
Відповідно до внесених змін, на період дії воєнного стану на території України та протягом 30 днів з дня його припинення або скасування:
суб’єкт господарювання (у тому числі іноземний суб’єкт господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) має право зберігати пальне, яке споживається для заправлення електрогенераторної установки в обсязі до 2000 літрів на кожному об’єкті, що забезпечений електрогенераторною установкою, без отримання дозвільних документів (документів дозвільного характеру, ліцензії на право зберігання пального, результатів надання інших адміністративних послуг);
зберігання пального, яке споживається для заправлення електрогенераторної установки в обсязі понад 2000 літрів на кожному об’єкті, що забезпечений електрогенераторною установкою, здійснюється суб’єктом господарювання (у тому числі іноземним суб’єктом господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) на підставі безоплатного подання до територіальних органів центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, декларації про провадження господарської діяльності із зберігання пального.
Право на зберігання пального, яке споживається для заправлення електрогенераторної установки в обсязі понад 2000 літрів на кожному об’єкті, що забезпечений електрогенераторною установкою, набувається з моменту подання декларації до територіальних органів центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику.
У разі якщо в період дії воєнного стану на території України та протягом тридцятиденного строку з дня його припинення або скасування контролюючим органом буде виявлено факти зберігання суб’єктом господарювання пального в обсягах понад 2000 літрів без отримання ліцензії та за відсутності належним чином поданої декларації, до такого суб’єкта господарювання застосовується відповідальність, передбачена статтею 17  Закону України від 19.12.1995 № 481/95-ВР за здійснення зберігання пального без ліцензії.

Оновлено Державний реєстр РРО

Наказом  ДПС України від 10.01.2023 № 15 внесено зміни до наказу від 21.12.2020 № 744 та затверджено Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій у новій редакції.
Оновлений реєстр розміщено за посиланнями:
 https://tax.gov.ua/pro-sts-ukraini/struktura/aparat/departament-podatkovogo-auditu/povidomlennya/646307.html,
tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/nakazi/77893.html.  
Нагадуємо, що пунктом 3 ст. 3 Закону України від 06.07. 1995 № 265/95-ВР встановлено, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для виконання платіжної операції зобов’язані застосовувати РРО, що включені до Державного реєстру РРО, та/або програмні РРО з додержанням встановленого порядку їх застосування.

Доходи від надання майна в оренду підлягають декларуванню

Перемишлянська ДПІ повідомляє, що  відповідно до норм розділу IV Податкового кодексу обов’язок щодо подання декларації про майновий стан і доходи у платників податків виникає при отриманні доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам. Тобто, якщо нерухомість або інше майно орендує юридична особа або підприємець, то податковим агентом є саме орендатор. Він і повинен утримати та перерахувати до бюджету податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовий збір за ставкою 1,5 відсотків.  Якщо ж нерухомість здається громадянину, то задекларувати дохід і сплатити ПДФО, військовий збір  повинна фізична особа- орендодавець.
Нагадуємо, кампанія декларування минулорічних доходів громадян розпочалась 1 січня 2023 року та триватиме до 1 травня 2023 року. Декларації про майновий стан і доходи громадяни повинні подавати до ДПІ за місцем своєї податкової адреси. З 01.01.2023 введено в дію нову форму податкової декларації, яка затверджена наказом МФ  України від 17.05.2022 № 143.  На допомогу громадянам ДПС України розробила довідник щодо правил декларування доходів за 2022 рік, яким можна скористатись за посиланням tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2023.

Понад 1,5 тис адміністративних послуг отримали відвідувачі ЦОП Перемишлянської ДПІ

Створення комфортних умов для платників податків з метою забезпечення ними повної і своєчасної сплати до бюджету податків і зборів – основне завдання  Центру обслуговування платників Перемишлянської ДПІ. Про це зазначив начальник інспекції Ігор Дяків в коментарях для ЗМІ. За 2022 рік фахівцями ЦОП опрацьовано 1511 звернень щодо надання адміністративних послуг, з них – 296 в електронній формі.
Найбільш запитуваною адміністративно послугою залишається видача картки платника податків, внесення до паспорта громадянина України (у формі книжечки) даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків, якою скористалися 1163 громадянина.   
Відомості з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків отримали 52 платника податків.
Крім того, протягом звітного періоду було зареєстровано 144 платника єдиного податку та надано 278 витягів з реєстру платників єдиного податку.
Також запитуваною з боку суб’єктів господарювання є послуга з реєстрації книг обліку розрахункових операцій та реєстрація розрахункових книжок – надано відповідно 163 і 66 таких послуг, та забезпечено реєстрацію 31 РРО.
В Центрі обслуговування платників податків Перемишлянської ДПІ окрім надання адміністративних послуг платникам податків та громадянам постійно надаються рекомендації та консультації щодо використання програмного забезпечення для подання звітності в електронному вигляді, щодо нарахованих та сплачених до бюджету податків і зборів, порядку заповнення податкових декларацій та розрахунків, користування електронними сервісами ДПС.

  Новації законодавства роз’яснили в податковій

 Днями в Перемишлянській ДПІ ГУ ДПС у Львівській області  відбулась зустріч у форматі «круглого столу» начальника інспекції Ігоря Дяківа з представниками бізнесу.
В ході заходу  присутніх ознайомлено  з новаціями податкового законодавства, зокрема щодо зміни з 1 січня  розміру мінімальної заробітної плати та  розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і, відповідно, зміни сум єдиного податку та річного обсягу доходів для платників єдиного податку – підприємців.Проінформовано  про визначення  мінімального зобов'язання зі сплати податків, які необхідно сплатити за користування (оренда, суборенда, емфітевзис, постійне користування) або володіння земельною ділянкою, про дотримання вимог трудового законодавства  тощо.
Також посадовець нагадав, що з 1 січня 2023 року розпочалась кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2022 року та зазначив випадки, в яких подання декларації про майновий стан і доходи є обов’язковим. Для зручності  та спрощення процедури декларування доходів, на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді.Крім цього, повідомлено про можливість до 1 березня п.р. скористатися правом на податкову амністію, тобто легалізувати активи, при придбанні яких не були сплачені податки або сплачені не в повному обсязі.