Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

< Повідомлення для мешканців міста
29.01.2014 12:12 Вік: 10 yrs

Пам’ятаймо про Крути


   29 січня в Україні вшановують пам'ять полеглих юнаків під Крутами, які віддали своє життя за Україну. 

   У всіх навчальних закладах міста проводилися заходи пов’язані із даною подією. Зокрема Перемишлянському професійному ліцеї проведено ранкову тематичну лінійку на тему «Спом’янімо славу Крут», у бібліотеці ліцею оформлено куток під назвою «Борцям за волю України», також у навчальних групах проведено виховні години «День пам’яті героїв Крут». 

   Вчителі історії Перемишлянської школи-гімназії та Перемишлянської школи №2 ім.Омеляна Ковча з метою вшанування 96-ї річниці трагічних подій, що відбулися 29 січня 1918 року провели відповідні тематичні уроки з метою патріотичного виховання учнів.

 У центральній районній бібліотеці всі охочі можуть ознайомитися із літературною виставкою, яка носить назву «Крути: честь і трагедія України»

 

Довідка:

Ще юнаки, ще майже діти,

А навкруги і смерть, і кров.

«На порох стерти, перебити!» -

Іде на Київ Муравйов.

Полків його не зупинити,

Та рано тішаться кати:

Коли стають до зброї діти,

Народ цей – не перемогти!

Микола Луків, вірш «Крути»

 

 Бій під Крутами — бій, що відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищем Крути та поблизу села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією М. Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва, що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків. У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді.

  Особливо вразило сучасників поховання юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків і у кількості 27 людей були ними страчені. На похороні у Києві біля Аскольдової могили голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш «Пам'яті тридцяти».

 Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками, як у закордонній, так і у вітчизняній історіографії. 2006 року на місці бою встановлено пам'ятник. З нагоди 80-ї річниці бою Монетний двір випустив в обіг пам'ятну гривню.