Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

< Про онлайн захід для налагодження співпраці між суб’єктами туристичної діяльності
27.06.2023 17:58 Вік: 304 days

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо реорганізації та ліквідації закладів загальної середньої освіти Перемишлянської міської ради Львівського району Львівської області


Враховуючи відсутність у закладах загальної середньої освіти на 2023/2024 навчальний рік належного контингенту учнів, з метою створення умов для здобуття дітьми якісної освіти, економічної ефективності функціонування закладів освіти Перемишлянської міської ради, за результатами роботи робочої групи щодо модернізації мережі закладів освіти Перемишлянської  міської ради пропонується:
реорганізувати:
- Вовківський заклад загальної середньої освіти І-ІІ ступенів Перемишлянської міської ради Львівського району Львівської області у Вовківську початкову школу Перемишлянської міської ради Львівського району Львівської області;
- Дусанівський заклад загальної середньої освіти І-ІІ ступенів Перемишлянської міської ради Львівського району Львівської області у Дусанівську початкову школу Перемишлянської міської ради Львівського району Львівської області;
-    Дунаївський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Перемишлянської міської ради Львівського району Львівської області у Дунаївську гімназію Перемишлянської міської ради Львівського району Львівської області;
-    Липовецький заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Перемишлянської міської ради Львівського району Львівської області у Липовецьку гімназію Перемишлянської міської ради Львівського району Львівської області;
-    Костенівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів імені Андрія Костирки Перемишлянської міської ради Львівського району Львівської області у Костенівську гімназію імені Андрія Костирки Перемишлянської міської ради Львівського району Львівської області;
ліквудувати:
 - Бачівський заклад загальної середньої освіти І-ІІ ступенів Перемишлянської міської ради Львівського району Львівської області.

1. Найменування організатора громадського обговорення –Перемишлянська міська рада.
2. Ініціатор громадського обговорення -  робоча група щодо модернізації мережі закладів освіти Перемишлянської міської ради Львівського району Львівської області у 2023 – 2027 роках, склад якої затверджено рішенням № 3012 від 2 березня 2023 року.
3. Мета: врахування думки жителів Перемишлянської громади щодо  реорганізації шляхом пониження ступеня чи ліквідації закладів загальної середньої освіти Перемишлянської міської ради Львівського району Львівської області та обговорення відповідного рішення, що виноситиметься на розгляд сесії Перемишлянської міської  ради.
Особливістю мережі закладів загальної середньої освіти нашої громади є її надмірно висока розгалуженість. Таке зростання шкільної мережі не відповідало і не відповідає демографічній ситуації в громаді, тому тенденцією сьогодні є оптимізація та модернізація освітньої мережі. Оптимізація відбувається переважно шляхом пониження ступеня ЗЗСО, закриття малокомплектних шкіл, філій, що також є одним із напрямів підвищення ефективності розподілу бюджетних коштів в освітній галузі.
Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до    законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.
Утримання шкіл з малою наповнюваністю – є надважким навантаженням на місцевий бюджет, враховуючи, що розподіл освітньої субвенції не спирається на фактичну наповнюваність класів, а здійснюється відповідно до розрахункової, яку не в змозі забезпечити маленькі школи. Такі реалії стимулюють процеси оптимізації освітньої мережі на рівні громади.
Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.
      Відповідно до пункту 30 частини 1 статті 26, статті 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту»:
«Рішення про створення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти незалежно від підпорядкування, типу і форми власності приймає його засновник (засновники)».
«Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та /або суспільства».
«Рішення про утворення комунальних початкових шкіл, гімназій як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) приймають міські, сільські, селищні ради».
«Реорганізація, зміна типу, ліквідація закладу загальної середньої освіти у сільській місцевості допускається лише після громадського обговорення проекту відповідного рішення засновника, який оприлюднюється не менше ніж за один рік до прийняття відповідного рішення».

Відповідно до Конституції України (стаття 143):
  «Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю; вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції».
Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (стаття 26):
  «Реорганізація, перепрофілювання, або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради».
Закону України «Про повну загальну середню освіту» ( ст. 32).
  «Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник».
Закону України «Про освіту»: (стаття 25):
   «Засновник закладу освіти зобов’язаний: у разі реорганізації чи ліквідації закладу освіти забезпечити здобувачам освіти можливість продовжити навчання на відповідному рівні освіти».
     На сьогодні, на території Перемишлянської міської ради функціонують 29 ЗЗСО, з них: шість шкіл І-ІІІ ступенів, чотирнадцять шкіл І-ІІ ступенів, 9 філій. Розрахункова наповнюваність класів визначається з урахуванням кількості населення та щільності його проживання і є основною складовою у розрахунку субвенції з державного бюджету, яка передбачена  на заробітну плату педагогічних працівників.
Згідно з Концепцією розвитку освіти України на період 2015–2025 років одним із напрямів підвищення ефективності розподілу бюджетних коштів в освітній галузі є реформування малокомплектних шкіл. У рамках реформи передбачається ліквідація або об’єднання невеликих сільських шкіл. Головною метою оптимізації є потреба зменшити витрати на утримання шкіл у малонаселених пунктах (селах, селищах, смт), які зараз у розрахунку на одного учня обходяться державі в 5–10 разів дорожче, ніж відповідні міські заклади освіти. Причина – низька наповнюваність класів (часто до 5 учнів) і необхідність утримувати матеріально-технічну та викладацьку базу малокомплектних шкіл.
    Кількість учнів, що здобувають освіту у закладах загальної середньої освіти, складає 2419 учнів. Значна видаткова частина бюджету Перемишлянської громади використовується на забезпечення надання освітніх послуг. Школи з нижчою фактичною наповнюваністю класів у порівнянні з розрахунковою є найбільш затратними комунальними установами (у перерахунку на одного учня). Надмірні витрати на утримання позбавляють можливості вкладати кошти громади у розвиток шкіл, які забезпечують більш високу якість освітніх послуг, крім того додаткове фінансування в такому випадку буде виділено з коштів Перемишлянської міської ради, що могли б бути спрямовані на розвиток інфраструктури, співфінансування освітніх, медичних проєктів тощо.
      Заходи з оптимізації шкільної мережі проводять з метою створення єдиного освітнього простору, раціонального та ефективного використання наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх потреб учнів та вихованців.
     Оптимізація наявних класів (пониження ступеня шкіл до І-ІІ) з наповнюваністю менше 10 учнів у 10-11 класах є основною вимогою обласної ради, Міністерства освіти та науки України та згідно Закону України «Про повну загальну середню освіту»
Основна проблема не в тому, що на сьогодні частина ЗЗСО не відповідає вимогам щодо наповнюваності класів, яка для нашої громади  розрахована на рівні 15,0 учнів, а фактично є 13,0. Хоча і цей момент потребує роз’яснення. Розрахункова наповнюваність класів визначається з урахуванням кількості населення та щільності його проживання і є основною складовою у розрахунку субвенції з державного бюджету, яка передбачена,  виключно, на заробітну плату педагогічних працівників.       
Вартість утримання одного учня  у Бачівському ЗЗСО складає 95 000 грн на рік, у Вовківському ЗЗСО – 70 300 грн, у Дусанівському ЗЗСО – 57 700 грн. У той же час, у Перемишлянському ОЗЗСО І-ІІІ ст. № 1 та Перемишлянському ОЗЗСО І-ІІІ ст. ім. О. Ковча – утримання одного учня обходиться в 25 000 грн і 21 100 грн відповідно, що в рази дешевше.
         Кошти, що витрачаються, можна спрямувати на  придбання сучасного обладнання для навчальних кабінетів,  де використання їх буде ефективним, або ж витратити їх на  зовнішній ремонт школи, ремонт доріг сіл, облаштування вуличного освітлення, провести заходи з благоустрою.
      Та втім, головне не це. Головне – це якість знань, рівень підготовки учнів, вміння набувати навиків спілкування в колективі однолітків, вчитися здобувати лідерські навики,  мати можливість повноцінного  розвитку своїх  здібностей та творчої майстерності. Бо тільки у конкурентному учнівському середовищі, у дітей є мотивація до кращих результатів у навчанні.

Свої зауваження та пропозиції просимо надсилати з 27.06.2023 по 27.06.2024 на поштову адресу: 81200, Відділ освіти, молоді і спорту виконавчого комітету Перемишлянської міської ради, вул. Привокзальна, 4, м. Перемишляни та/або на електронну адресу: peremyshlyany@ukr.net

Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором. Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті  Перемишлянської міської рад.
 
До участі в обговоренні запрошуються всі жителі Перемишлянської громади