Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

< Шукаєте фінансування для розвитку бізнесу?
12.09.2023 17:50 Вік: 228 days

ПЕРОРАЛЬНА ІМУНІЗАЦІЯ ПРОТИ СКАЗУ ДИКИХ М’ЯСОЇДНИХ ТВАРИН


Львівське районне управління ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області повідомляє, що відповідно до протокольного рішення Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Львівській обласній військовій адміністрації від 20 липня 2023 року за №2, наказу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 29.08.2023 №634, в другій половині вересня 2023 року планується проведення осінньої кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу на території Львівської області.
Пероральну імунізацію диких м’ясоїдних тварин проти сказу у зв’язку з воєнним станом  буде проведено робочими групами, створеними при кожній територіальній громаді, шляхом ручного розкладання принад з вакциною за межами населених пунктів, на території лісових та сільськогосподарських угідь, навколо водоймищ, вздовж автошляхів. Тривалість проведення пероральної імунізації залежатиме від погодних умов, до охоплення всієї території.
Принада має вигляд невеликих брикетів з різким запахом м'ясо-кісткового борошна, що приваблює диких м’ясоїдних тварин. Всередині брикетів знаходиться полімерний блістер із вакциною. Вакцина сприяє створенню імунітету, не сприяє виділенню вакцинного вірусу зі слиною, безпечна для інших тварин, безпечна для людини та природного середовища, стабільна в польових умовах.
Звертаємось до мешканців району з проханням при виявленні принад не руйнувати їх, не брати в руки, не переносити з місця, а залишати привабливими для тварин. Особливе прохання  застерегти  дітей, щоб при знайденні приманок з вакциною не грались нею, а тим більше не пробували її розламати.
Довідково.
Сказ – особливо небезпечна гостра вірусна хвороба тварин і людини, яка характеризується ознаками поліенцефаломієліту, паралічами і абсолютною смертністю.
Пероральна імунізація від сказу – один із способів вакцинації тварин, яких неможливо відловити щоб вакцинувати класично (внутрішньом’язево або підшкірно). Такий спосіб вакцинації застосовують для диких та бродячих тварин, у яких після поїдання поживної принади з вакциною на 21 день формується імунітет до збудника сказу і триває мінімум 1 рік.
Пероральна імунізація від сказу забезпечить створення стійкого імунітету в диких тварин, котрі є основними розповсюджувачами збудника сказу та значно покращить епізоотичну ситуацію в регіоні.