Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

Історія міста

     Перемишляни - розташовані за 45 км. на північний схід від обласного центру на автошляху Львів - Івано-Франківськ, в верхів’ях річки Гнила Липа. 
    Щодо назви міста, то існує декілька думок. За однією з них походження назви міста є древньоруським, так як співзвучне з такими як Перемишль, Перемиль. А за іншими джерелами, польським - Przemyslany, що складається з двох слів "slava" і "promysl/przemysl", перекладається як "слава промислу". Таке походження назви є більш вірогідним, так як перша згадка про місто є саме в польських літописах, а саме: «Актах городських та земельних» датована 1437 роком, в зв’язку з розмежуванням земель між місцевими селами.

  • Зображення міста на старих фотографіях

  • Зображення міста на старих фотографіях

  • Зображення міста на старих фотографіях

  • Зображення міста на старих фотографіях

  • Зображення міста на старих фотографіях

    Документи другої половини XV та першої половини XVI століття описують Перемишляни як велике село, яке часто піддавалося спустошенню татарською навалою. Особливо сильно поселення постраждало у 1620, 1626, 1667 і 1675 роках. В останнє орда настільки сплюндрувала місто, що його звільнили від сплати податку аж на 4 роки. З історичних джерел відомо, що у пізньому середньовіччі у місті був зведений замок. Та повне уявлення про нього дає інвентарний опис зроблений 1698 році. На межі XVI-XVII ст. місцевість належала Уланецьким, пізніше - Полановським і Балабанам, Мрожкам, Сенявським, Чарторийьским, Любомирським а також Потоцьким.
    У 1623 р. поселення отримало Магдебурське право (міські права були підтверджені у 1728 і 1733 рр.) У середньовіччі Перемишляни були досить потужним містом-фортецею, про що свідчить і опис, зроблений мандрівником, послом Ульріхом Вердумом, що побував тут 1 грудня 1671 р. На той час поселення було обнесене валом, на якому вгорі стояли міцні стіни з дерева. В місто вели дві брами - Львівська та Бережанська - та хвіртка. На валах стояли гармати і п'ять гаківниць. Інвентарний опис місцевої дерев'яної твердині з 1698 р. дає уявлення про тодішній вигляд міських фортифікацій. Даний опис згадує також, що у місті на ринкову площу виходив 31 будинок, кожен хазяїн якого платив місцевому феодалові по 15 грошей чиншу. Далі було ще 50 будинків, за валом - 6, в передмісті Воля - 13. Всі ті, хто жили в межах міста, платили по 10 грошей чиншу та виконували шарварок - повинності по ремонту доріг, греблі, мостів тощо. Велика пожежа, що сталася 1758 року, зруйнувала місто майже повністю і знов уряд звільнив мешканців від сплати податку на 3 роки. Відомо, що в 90-х рр. XVII ст. з ремесел тут найбільш розвинутим було ткацтво.
      В 1772 році, Перемишляни входять до складу Австрійської імперії, але так і залишаються маленьким провінційним містечком, що входило до Золочівської округи. 1860 р. місто отримує статус повітового центру. 
      В 50-х рр. XIX ст. нараховувалося вже 372 двори, мешканців було 3167. В ХІХ ст. Перемишляни славилися своєю школою пасічників - єдиною у Австро-Угорській імперії. 
      З 1909 року через місто пролягла залізниця Львів-Підгайці, що сприяло розвитку торгівлі та лісозаготівлі та дало поштовх до зростання економіки міста, почався розвиток лісництва та торгівлі. В роки Першої світової війни біля Перемишлян відбулися дві запеклі австро-російські битви (29-30 серпня 1914 р. і 29 червня - 2 липня 1915 р.).
    Після Першої світової війни Перемишляни ввійшли до складу Польщі. Протягом серпня-вересня 1920 р. місто займала Червона армія, але після розгрому червоних кіннотників під Варшавою, Польща закріплює ці землі за собою до 1939 року. Потім Друга світова війна, німецька окупація. 22 травня 1943 року нацисти ліквідували гетто в Перемишлянах, розстріляно до 2000 євреїв. В цей час також продовжується боротьба УПА.

    У 1939 році місто перший раз стало районним центром. З 1962 року належало до Золочівського району. з 4 січня 1964 року місто вдруге стає районним центром.

    Площа району в адміністративних межах займає 91,8 тис. га., що становить 4,2 відсотка території Львівщини. В адміністративному плані до Перемишлянського району віднесено 89 населених пунктів, об'єднаних у 29 місцевих рад, з яких 2 міських і 27 сільських.

  • Фотографії сучного міста

  • Фотографії сучного міста

  • Фотографії сучного міста

  • Фотографії сучного міста

  • Фотографії сучного міста