Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

< Відбувся ІІ турнір з міні футболу на кубок блаженомученника о.Омеляна Ковча
12.05.2014 10:21 Вік: 10 yrs

Отець Омелян Ковч – священик, який став блаженомученником та прикладом служіння для сучасного духовенства


   У 2001 році під час душпастирського візиту до України Папа Римський Іван Павло ІІ проголосив блаженними 28 достойників з числа духовенства, монашества та мирян УГКЦ, які у ХХ столітті віддали своє життя за Віру і Церкву. Серед проголошених новомучеників був духівник табору смерті «Майданек» Омелян Ковч.

   Протягом свого 20-ти літнього душпастирювання у м.Перемишляни та навколишніх селах Омелян Ковч славився відвагою та впевненістю у своїх діях. Життя отця Омеляна закінчилося трагічно, але було наповнене великою любов’ю до Бога та людей. Позиція відкритості отця Омеляна на кожну людину без огляду на національну і релігійну приналежність особливо проявилася у важкий час війни. У 1944 році отець Ковч загинув в концтаборі, але з Волі Божої не загубився у людській пам’яті. 

У Перемишлянах у 2012 році освятили та відкрили пам’ятник священомученику Омеляну Ковчу. Подія мала всеукраїнський масштаб, зібрала понад 20 владик Української Греко-Католицької Церкви та близько 1000 священиків, а також представників влади різних рівнів. Під час відкриття  та освячення пам’ятника відбулась Всеукраїнська Проща та Архиєрейська Божественна Літургія за участю Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава (Шевчука).

Задум пам’ятника дуже символічний та візуально гармонійний. Омелян Ковч босоніж стоїть на гранітній плиті, яка символізує землю, зокрема концтабору Майданека з хрестом в руці. Проект 2,5-метрового бронзового пам’ятника Омелянові Ковчу виготовив скульптор Володимир Одрехівський у співавторстві із архітекторами Олександром Яремою, Олександрою Лібич, Денисом Белюхом та Олександром Матушковим. Кошти на цей пам’ятник дали близько 30 жертводавців. До спорудження пам’ятника також долучилися представники Комітету із вшанування пам’яті блаженного священомученика Омеляна Ковча, а також Перемишлянська міська рада за безпосередньої участі міського голови Олександра Зозулі.

Від дня відкриття пам’ятника місто Перемишляни стало одним із центрів паломництва. Чи не кожен день до пам’ятника приходять та приїжджають люди, для котрих отець Омелян Ковч став особою для наслідування. Часто у місті можна побачити групи туристів та паломників з різних місць України та інших країн, які в першу чергу хочуть ознайомитися та оглянути церкву Святого Миколая, де Ковч був парохом з 1923 до 1943 року, помолитися біля Його мощей та побувати у сквері в центрі котрого розміщений пам’ятник блаженомученнику.

Цього року, 14 трвня, у Перемишлянах відбудеться вже ІІІ Всеукраїнська проща духовенства УГКЦ, присвячена п’ятій річниці проголошення блаженного священномученика Омеляна Ковча покровителем душпастирів Української Греко-Католицької Церкви, а також 25-тій річниці легалізації УГКЦ.

Місто Перемишляни запрошує усіх охочих відвідати місто в день Прощі духовенства.

 Проща розпочнеться молебнем до блаженного священномученика Омеляна Ковча в храмі Святого Миколая, де впродовж 1922-1943 років провадив своє душпастирське служіння о. Омелян.

Після молебня, колона священиків на чолі з єпископами вирушить до пам’ятника о. Омеляну Ковчу, біля якого буде виголошена духовна наука.

Після цього, духовенство і вірні вирушать до храму Святого Володимира та блаженного священномученика Омеляна Ковча, де відбудеться Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолить Високопреосвященний Владика Василь, Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський.

Програма прощі:

   8.00-9.00 - Прибуття учасників прощі

   9.30-10.15 - Урочистий Молебень (Церква св. Миколая)

   10.15-10.55 - Урочиста хода з Церкви св. Миколая до пам’ятника блаженного      священномученика Омеляна Ковча. Духовна наука.

   11.00-13.00 - Архиєрейська Божественна Літургія в храмі св. Володимира та       блаженного священномученика Омеляна Ковча (очолює            Високопреосвященний Владика Василь, Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський).