Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

< Пряму трансляцію Прощі духовенства у ПЕРЕМИШЛЯНАХ 14 травня можна подивитися в режимі ОН-ЛАЙН
14.05.2014 14:03 Вік: 10 yrs

Отець Ковч. Пам’ять про блаженомученика Омельяна


     Перемишлянщина втретє приймає свяченичу прощу до О.Ковча

Народився отець Омелян у селі Космач на Гуцульщині 20 серпня 1884 року. В сім’ї хлопчика було чимало родичів, які присвятили життя душпастирству, зокрема і батько. Саме тому, по закінченню гімназії син теж пішов навчатися до римської Колегії святих Сергія і Вакха, де провчився з 1905-го по 1910 рік.

У 1912 році їде до Боснії, де займався душпастирською опікою емігрантів з Галичини. У 1916 році повертається в Україну, а в 1919-му стає капеланом Української Галицької армії, за що пізніше потрапляє у польський концтабір. Також співпрацював з ОУН УПА, дехто припускає навіть його членство в організації.

  Вже у 1922 році його призначають парохом храму св. Миколая греко-католицької громади в місті Перемишляни. Ту він продовжив свою активну діяльність не лише як священнослужитель,  а й як активний громадський діяч. 

Під час німецької окупації Західної України, намагався рятувати від смерті євреїв. Отець видавав метрики про хрещення та охрещував згідно греко-католицькому обряду. Загалом євреям було видано більше 600 свідоцтв про хрещення. О. Ковч звертався з листом до Гітлера, в якому засуджував масові вбивства євреїв і вимагав дозволу відвідувати євреїв у гетто. За ці дії навесні 1943 року був заарештований гестапо за надання допомоги євреям і ув'язнений у концтаборі Майданек. В концтаборі продовжував свою духівницьку місію та сповідав, хрестив арештантів.

25 березня 1944 р. був газований та спалений у крематорії концтабору смерті Майданек (нині на терені міста Люблін, (Польща)).

У 2001 році Папа Римський Іван Павло ІІ проголосив духівника «Майданека» блаженним. Після цього відзначення Перемишляни вирішили якнайпочесніше вшановувати пам’ять свого пастиря та ось уже третій рік приймають у себе священників зі всієї України, а цього року і зі всього світу. Очолив прощу Високопреосвященний Владика Василь, Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський. Також на подію завітали Владика Ігор Возняк, Владика Тарас Сеньків, Владика Йосафат Говера та Владика Василь Івасюк. Владики та священики у супроводі співучих семінаристів відслужили урочистий Молебень в храмі св.Миколая.

       Після цього відбулася урочиста хода з Церкви св. Миколая до пам’ятника блаженного священномученика Омеляна Ковча, де прозвучала духовна наука для служителів Церкви. Дійство завершились Архиєрейською Божественною Літургією в храмі св. Володимира та блаженного священномученика Омеляна Ковча, в якій взяли участь понад 300 священиків. Серед багатьох мирян та прочан у прощі взяли участь офіційна делегація з м.Лосіце (Республіка Польща), яку приймав у місті Перемишлянський міський голова Олександр Зозуля.

  14 травня день розпочався з невеличкого дощу, але він не завадив здійснитись всім планам міщан. Як і щороку, на свято завітало чимало парафіян, відомих для України облич церкви та звичайних священиків зі всіх округ. Присутні висловлювали щиру повагу до постаті блаженного, молились, просили спокою та миру в країні, любов і злагоду між всіма народами. 

Роксолана Мудрак