Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

< ШЛЯХ ДО МЕТИ – ЦЕ РУХ УПЕРЕД
23.05.2014 16:13 Вік: 10 yrs

Перемишлянці побували на святкуваннях 650-ліття польського міста-побратима Скавіна


   Місто Перемишляни вже більше 5-ти років співпрацює у різних галузях із містом Скавіна (Республіка Польща). 

   Цього року Скавіна відзначає 650-ліття від першої згадки про місто. Саме у травні 1364 року король Казимир ІІІ Великий (Kazimierz III Wielki) підписав документ в якому Скавіні надавалися права міста. З цього приводу відбувалися різні урочисті і розважальні події. На святкування були запрошені всі міста партнери Скавіни, яких є шість. Зокрема прибули делегації із Німеччини (м.Хірт), Словаччини (м.Турчанські Тепліци), Великої Британії (м.Тетфорд), Італії (м.Чівітанова Марче), Чехії (м.Розтоки), а також з України (м.Перемишляни). Разом із офіційними представниками різних країн на Днях Скавіни побували діти із Словаччини, Німеччини та України. Програма офіційних осіб була наповнена конференціями на соціально-політичні теми, екскурсіями по історичних місцях Скавіни та околицях, також дискусіями про політичну ситуацію в Європі, і в Україні зокрема. Програма перебування дитячих делегацій була побудована на розважальних та пізнавальних заходах. Діти мали можливість оглянути старовинне місто Краків та його околиці, взяти участь у концертах, зіграти у футбол разом із своїми однолітками, побувати аквапарку Скавіни. Всі заходи для дітей та для представників офіційних делегацій були організовані Скавінською міською радою спільно із Товариством партнерства міст Скавіни за фінансової підтримки Європейської Комісії. 

   Несподіванкою для кожної делегації - стало висадження дерев у вело-парку міста Скавіна. Голови міст разом із бургомістром Скавіни Адамом Найдером висаджували дерева біля наперед визначених стацій. Після насадження саджанців керівники міст партнерів Скавіни сіли на велосипеди із прапорцем відповідної країни та здійснили невелику прогулянку парком. Тепер  у польському містечку росте дерево, яке посаджене руками Перемишлянського міського голови Олександра Зозулі та буде нагадувати про тривалу та теплу співпрацю Скавіни і Перемишлян.

   Попри дощову погоду організатори святкувань зуміли вдало розкласти час перебування делегацій у місті. В межах офіційно спілкування відбулося 2 великі конференції на актуальні теми сьогодення: вибори та безробіття у державах Європи. На цих конференціях кожна країна мала свою коротку доповідь, яка супроводжувалася відеорядом або слайдами. Досить цікаво було послухати, наприклад, як боряться з безробіттям у Великій Британії чи Італії та інших країнах. Із цікавістю та захопленням розглядали презентації та вслухалися у розповіді про систему виборів і підготовку до Президентських виборів в Україні присутні у залі. 

   У неофіційному та приватному спілкуванні ми були вражені цікавістю світу до України. До кожного з делегацій підходили англійці, італійці, словаки, чехи та німці і розпитували про українську політичну ситуацію. Іноземці розповідали, що бачать по телевізорі та читають в інтернеті про дії які відбуваються, але хочуть поспілкуватися з українцями, почути наші думки та відчуття у цих неприємних ситуаціях, що мають місце на сході і півдні України. Цікаво було спостерігати їх емоції , коли ми старалися розповісти про українське сьогодення. Представники інших держав у розмові нас підтримували та бажали успіхів, а також висловлювали сподівання, що в Україні настане мир і вона залишиться цілісною, неподільною і щасливою. Досить приємно було спостерігати той факт, що Україна є цікавою для Європи. У розмовах відчувалося  більше людяності ані ж сухої дипломатичності.

    В перервах між конференціями та дискусіями члени офіційних делегацій розглядали малюнки із міст партнерів Скавіни на тему: «Барви мого міста». На малюнках можна було побачити міста очима дітей. Всі роботи заставляли глядача зупинитися та задуматися над його змістом. Приємно було для української делегації те, що художні роботи вихованців художнього відділення Перемишлянської музичної школи та учнів Перемишлянської СШ №2 ім. Омеляна Ковча сподобалися міжнародному журі та зайняти багато призових місць у різних вікових категоріях.

     Гарно та яскраво виступили із українськими популярними піснями наші школярки Савчук Ярина, Окарма Ярина, Заверуха Діана, Марія Марків, Андрусишин Ольга, Михайлишин Ольга, Козак Соломія та Ших Катерина. Дівчата захопили європейську публіку красивими українськими мелодіями та солов’їним співом.  На сцені діти у вишиванках трималися гордо та впевнено, бо за їхніми словами, хотіли аби, через них склалося найкраще враження про нашу державу, а зокрема, культуру.

     Програмою перебування дітей передбачено було футбольний турнір серед хлопців на якому наша команда посіла ІІ-ге місце. Тренер Тарас Гвоздик розповів, що хлопці старалися, і друге місце у таких змаганнях – це також високий результат. Також відбувалися товариські ігри під час яких наші юні футболісти мали можливість оцінити свої можливості та спостерігати за грою суперників.

    Для дітей міста Перемишляни поїздка до Скавіни стала незабутньою. Також діти мали можливість побачити Краків і провести кілька днів у столиці Польщі  - м.Варшава. Надзвичайно позитивним є такі відвідини української молоді європейських держав. Адже вони дивляться, як  живуть люди у інших державах і будуть прагнути до кращого майбутнього своєї держави. Бо власне, ті діти за кілька років стануть повнолітніми і зможуть будувати свою державу на європейському рівні.