Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

< Урочистості з нагоди Дня Конституції України
02.07.2014 17:44 Вік: 10 yrs

Відновлення костельної вежі у Перемшлянах – подія, яка увійде в історію міста


   Багато десятиліть чекали мешканці міста Перемишляни на подію, яка відбулася  29 червня.

   У надзвичайно теплий, літній день зібралося чимало перемишлянців та гостей міста на подвір’ї римо-католицького костелу Святих Апостолів Петра і Павла. Цікаво було спостерігати, як кожен, хто прийшов на територію костелу, зводив свій погляд догори, а потім щось пошепки  говорив до сусіда,  ствердно похитуючи головою. Хоча ще здалеку, йдучи дорогою , всі помічали нову костельну вежу, яку встановили недавно, але тут,  на подвір’ї храму, дивлячись на її величність, всі відчували гордість за те, що  костел Святих Апостолів Петра і Павла набирає своїх первинних архітектурних рис.  Люди старшого покоління кажуть, що вежа саме такою і була до знищення, молодь  зауважує, що костелу без вежі ніби чогось бракувало і саме вона зараз довершила справжній архітектурний задум будівничих однієї із найдавніших святинь м. Перемишляни. У середині вежі раніше були дзвін і годинник.        Тепер уже ніхто не сумнівається: їх повернення – справа найближчого часу.  

   Тепер ця сакральна споруда має вигляд святині, її помітно з різних куточків Перемишлян, а також із навколишніх сіл. Вже майже нічого не нагадує про те, що тут колись був завод, не відбувалися богослужіння, а тільки чутно було шум виробничих станків. Аналізуючи хід історичних подій, пов’язаних з костелом у Перемишлянах, стає зрозумілою Сила Божа і міцність Церкви. На цьому місці храм стоїть з 1645 року, у ньому молилися наші прадіди і діди – христили дітей, приймали Святу Тайну Подружжя, молитвою проводжали в останню дорогу рідних і близьких. Такі звичні речі для костелу відбувалися до тих пір, аж поки радянська влада не захотіла побудувати поруч великий завод, а потім закрити, розгромити і перетворити храм в один з  цехів. Був час, коли завод процвітав, у ньому працювало біля однієї тисячі працівників, а костел тим часом втрачав навіть обриси святині. Його стіни  сіріли, від фресок, образів та скульптур не залишалося й сліду. Але він був, і всі у Перемишлянах знали, що це насправді не приміщення заводу, а костел. 

   Йшли роки, все змінювалося - великий завод занепав, перестав функціонувати,  поступово руйнувався.  Натомість костел воскрес – у 1995 році отримав друге життя - римо-католицька громада почала тут відправляти богослужіння. З року в рік силами невеликої кількості прихожан, бажанням священиків і з допомогою доброчинців костел відновлювався. 

         На сьогоднішній день найважливішою відновою є вежа, яку, власне, освятили 29 червня, у день храмового празника  Святих Апостолів Петра і Павла (за григоріанським стилем). Чин освячення вежі та хреста на ній провів Архієпископ ординарій Львівської римо-католицької дієцезії Мечислав Мокшицький  у співслужінні священослужителів костелу отців-селезіян Петра Смольки та  Віталія Кривицького, а також священиків з Польщі та Риму. Радість храмового празника та освячення вежі розділили також греко-католицькі священики міста Перемишляни та ієромонахи Святоуспенської Унівської Лаври. Серед присутніх мирян, окрім римо-католиків, були мешканці міста, які належать до греко-католицького обряду, та  прихожани храму Різдва Пресвятої Богородиці Київського Патріархату. На святкування був запрошений Генеральний Консул Республіки Польща у Львові п. Ярослав Дрозд, який особисто долучився до організації робіт із відновлення вежі на Перемишлянському костелі. Серед гостей був Перемишлянський міський голова Олександр Зозуля.  Під час організаційних робіт, а також при встановленні  вежі міський голова допоміг  у вирішенні  багатьох проблем.  Слід сказати добрі слова і на адресу п. Юрія Танасійчука та  п. Богдана Петріва, які є керівниками громадської організації «Фундація «Галичани». Саме завдяки їм ідея відновлення костельної вежі стала справою  загальноміською. «Фундація  «Галичани» всіляко сприяла і допомагала у виконанні робіт.            

       Найшанованішого гостя, Архиєпископа Мечислава, зустрічали квітами, щирими поетичними рядками  та посмішками. Під час проповіді Архиєпископ порівняв життя костелу у Перемишлянах із життям  християн , яких переслідували у  перші століття . « Але волею Божою, стараннями священиків та працею парафіян костел відновився, пережив безбожні часи. Ще кільканадцять років тому мало що нагадувало тут про те, що це є костел Божий. Найперше, що старалися знищити атеїсти – це була вежа з хрестом, бо знали, що в християнській символіці вона вказує на самого Бога, а також нагадує про найважливіший напрямок нашого духовного життя - до Царства Божого. Споглядаючи на  вежу, маємо усвідомлювати, що є один Бог, який добрий, люблячий і завжди кличе нас до святості».

Після святкового богослужіння  до присутніх звернувся настоятель костелу о.Петро Смолька, який подякував усім, хто в той чи інший спосіб долучився до відновлення та встановлення вежі та хреста. Назвавши  поіменно доброчинців та жертводавців , наголосив, що в цьому храмі за них завжди будуть молитися.

Щирі слова вітань римо-католицькій громаді висловив також Перемишлянський міський голова Олександр Зозуля. Він запевнив присутніх, що одна  з найважливіших ділянок роботи міської ради - це відновлення історичних обрисів міста. І подія, яка відбулася сьогодні, є яскравим прикладом цього. Завдяки активним мешканцям міста, вдається, на перший погляд, не  можливе – майже з небуття повертається справжнє  обличчя  Перемишлян. Бо наше рідне місто є  гарне, з великою історією та добрими людьми.

До слова був запрошений Ярослав Дрозд - Генеральний Консул Республіки  Польща  у  Львові. Пан Ярослав подякував за запрошення на таку важливу для польської громади та  для міста в цілому подію. У своєму виступі Консул зауважив : «Навідую Перемишляни під час надзвичайно важливих подій, що відбуваються в місті . Востаннє побував тут у 2012 році, коли відкривали  пам’ятник блаженномученику  Омелянові  Ковчу. І от сьогодні – не менш важлива подія – відновлення та освячення костельної вежі. Кілька днів тому Президент України підписав завершальну частину угоди з Європейським Союзом, тому співпраця між церквою та владою обов’язково реалізує  нові проекти, завдяки яким у Перемишлянах відбуватиметься ще багато подій,  у яких я як  Генеральний Консул радо візьму  участь».

29 червня 2014 року - величний празник Петра і Павла та освячення вежі костелу - залишиться у пам’яті жителів міста як день відновлення історичної справедливості, перемоги добра над злом, торжеством справжніх християнських цінностей  і великої любові до Бога. 

                                                                                      Роксолана Гуніник