Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

< Допоможемо військовослужбовцям на Сході України
19.07.2014 22:57 Вік: 10 yrs

Ми за безпечну енергетику!


   14 липня в Перемишлянах, біля пам’ятника Т.Г.Шевченку провели інформаційний тур «За безпечну енергетику!»,- повідомляє кореспондент з місця події.

Ми неодноразово чули про сланцевий газ. Хтось говорить, що це корисна для України справа. Адже ми можемо стати незалежними від російського газу,видобуваючи свій,  інші кричать і б’ють в дзвони, запевнюючи, що це шкідливо… Так чим насправді є сланцевий газ? Яку шкоду він приносить людям, довкіллю? І що може стати його альтернативою?

На ці та інші питання з радістю відповідали експерти Національного Екологічного Центру України, які їздять Західним регіоном України в рамках інформаційного туру «За безпечну енергетику!».   Такий захід було проведено 14липня і в Перемишлянах. 

На одній з площ міста розташували як інформаційні афіші, так і продемонстрували живі прилади енергозбереження. До прикладу: сонячні батареї, які заряджали акумулятори, і відповідно, цією енергією заряджався телевізор. Саме його могли подивитись бажаючі і дізнатись чимало корисної інформації про сланцевий газ, та його вплив на довкілля. Сонячний концентратор – своєрідний центр збору сонячного світла, енергії, на якому можна за 10 хвилин приготувати запашну каву. Також був представлений саморобний прилад, який може за день нагріти до 200літрів води ( зменшена його копія).  Максимальна температура нагріву води сягає 65 градусів.

- Найбільший ризик – це все ж таки міграція хімічних речовин до водоносних горизонтів. Наукові дослідження підтверджують, що це може відбутись протягом кількох років. Ці хімічні речовини руйнують ендокринну систему людини. В першу чергу це впливає на онкологію, призводить до невиношуваності,  проблеми з фертильністю, вади розвитку у дітей.  Тобто найбільш вразливими до них є діти, вагітні жінки та тварини. – розповіла про шкоду видобування газу з допомогою гідравлічного розриву пласта (крекінг) експерт «ЕкоЦентру» Олена Міскун. 

    Подібні заходи проводяться з 7 липня в містах, районних центрах, де планується видобування сланцевого газу. Серед них: Львів, Івано- Франківськ, Калуш, Золочів, Буськ, Рогатин…