Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

< Вітання для мешканців нашого міста від Олександра Зозулі
27.08.2014 10:51 Вік: 10 yrs

1989 – 2014: події, що творять історію Перемишлян


    2014 рік , День Прапора: вся Україна одягнулась у  синьо - жовті кольори.  Українці вшанували національні символи , ще раз довели патріотизм, любов, єдність, героїзм нашого народу.

   1989 рік ( 25 років  тому) 28 серпня, під захистом  Матері Божої в  Перемишлянах  на  вежі  міського  стадіону, на  стовпах біля поліклініки та  при  в’їзді  в місто  зі  сторони  Рогатина  молоді  хлопці , яким  тоді  було  по  18 - 20 років:    Олександр Ковалевич, Віталій Сметана, Ярослав Марич, Олег Грицишин, Іван Шира, Володимир Борбулевич, Андрій Тивонюк, Роман Гіщинський, Любомир Дем’янчук, Олександр Матяк та Анатолій Задорожний, підняли  синьо-жовті   прапори, які майоріли  над містом всього кілька  годин. Здійснити  це у той час було  дуже  небезпечно і  складно: тканину для прапорів боялись купляти у магазинах, адже   всесильне  КДБ стежило  за  всіма, тому синій колір взяли з наволочки на подушку, а смужку жовтого кольору вирізали з блузки  Світлани Безп’ятко, яку  вона  не шкодуючи  віддала. 

   Спецслужби спрацювали дуже швидко – прапори зняли. Але якби не було таких вчинків тоді, в часи зневаги українських святинь, не було б і сьогоднішніх святкувань.

    Це  вже  історія. Історія нашого міста, яка тісно вплетена в історію  держави. Перемишлянці ніколи не стояли осторонь  боротьби за незалежність – ні в минулому , ні тепер, коли гинуть молоді воїни, цвіт і окраса нації. А всі ми, хто не в зоні АТО, проходимо ще один тест, найважливіший за 23 роки – тест на порядність,  людяність і жертовність. 

  Перемишлянською міською радою була з ініційована  акція  «Вшануй  державний  прапор». Близько двохсот жителів міста безкоштовно отримали прапори і прикрасили ними свої оселі,  хтось придбав прапор самостійно, хтось лише стрічку причепив на одяг або вдягнув вишиванку. І всі жителі міста щиро молились за мирне майбутнє України –  і ні пронизливий вітер, ні холодний  дощ не змогли перешкодити  цій спільній  молитві в День Незалежності , яка лунала у сквері Омеляна Ковча.

  Особливою подією у цей знаменний день стала посвята міського прапора, який був затверджений Перемишлянською міською радою ще у1997року , але існував лише на папері.

   Міський голова  Олександр Зозуля розповідає:  « Мрія  перевтілити  цей  прапор  з  паперового  варіанту  в  реальний  штандарт  існувало  давно.  Але  була  зреалізована   тільки  тепер. Сьогодні  ми отримали   обов’язковий атрибут громадського життя, символ та  оберіг  нашого  міста

Хочу  подякувати  всім   перемишлянцям , завдяки  яким  ця  посвята  стала  можливою: Романові  Кукую, Богданові Петріву,  Миколі  Ширі, Романові  Яцківу, Романові Репеті,  Юрію  Танасійчукові.   Особливі слова вдячності  хочу  висловити   Володимирові  Рудніку, Богданові  та  Ярославу Кінашам.

У  Перемишлянах  є  небайдужі  люди , є з ким порадитись, є до кого звернутись за допомогою.  І всі разом ми  крок  за  кроком змінюємо  наше  місто.  І сьогоднішня  подія ще раз підтверджує це .

Українські державні символи – герб, прапор, гімн – це національні святині .  Слово «святині» якраз і відображає найкраще їх сутність.  Це підтверджують сотні подій сьогодення: з жовто-синіми прапорами підкорюють вершини, встановлюють світові рекорди, йдуть у бій, прощаються з героями.  

  Як міський голова і як  житель Перемишлян, сьогодні відчуваю гордість, бо і у нашому місті також з’явилась   така святиня – це прапор, який ми освятили. Цим ми засвідчили – ми вільна громада, яка є невід’ємною частиною вільного народу, який ніхто і ніхто не зможе перемогти».