Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

< Перемишлянський історико-краєзнавчий музей
30.05.2013 11:40 Вік: 11 yrs

Він був з людьми та для людей до кінця. Перемишляни вдруге стали місцем паломництва священнослужителів, що вшановують пам'ять про Омеляна Ковча


     Другий рік поспіль у місті Перемишляни вшанували пам’ять великого українця, який у роки Другої Світової війни ціною власного життя врятував сотні людей. Парох церкви Святого Миколая Омелян Ковч попри заборони фашистів, хрестив переслідуваних євреїв, які наверталися у християнство. З довідкою про хрещення вони уникали переслідування. Священик, ризикуючи власним життям, рятував інших, вберігши від смерті – за різними даними – від шестисот до двох тисяч євреїв. Батька шістьох дітей Омеляна Ковча німці відправили в концтабір Майданек. Там він і загинув.
29 травня відбулась ІІ Всеукраїнська проща духовенства УГКЦ, присвячена четвертій річниці проголошення блаженного священномученика Омеляна Ковча покровителем душпастирів УГКЦ.
   Цьогоріч прощу очолив Архиєпископ Томас Едвард Галліксон, Апостольський нунцій в Україні, у співслужінні з єпископами УГКЦ: владикою Ігорем Возьняком, Архиєпископом і Митрополитом Львівським, владикою Василем Семенюком, Архиєпископом і Митрополитом Тернопільсько-Зборівським, владикою Тарасом Сеньківим, Апостольським Адміністратором Стрийської єпархії, владикою Йосифом Міляном, Єпископом-помічником Київської архиєпархії, владикою Венедиктом Алексійчуком, Єпископом-помічником Львівським.
     Проща розпочалась молебнем до блаженного священномученика Омеляна Ковча в храмі Святого Миколая, де впродовж 1922-1943 років провадив своє душпастирське служіння о. Омелян.
      Після молебня колона священиків на чолі з єпископами вирушила до пам’ятника о. Омеляну Ковчу, де зустрілась із зустрічною колоною кількох сотень священиків, що рушили від храму Святого Володимира, блаженного священномученика Омеляна Ковча.
Біля пам’ятика Омеляну Ковчу зачитано «Іспит совісті о. О.Ковча», слова якого є актуальними для призадуми кожного ієрея над своїм священичим служінням.
       На завершення священичої прощі відбулася Архиєрейська Божественна Літургія в храмі Святого Володимира та блаженного священномученика Омеляна Ковча. Святкову Літургію очолив митрополит Львівський Ігор Возняк. Хоровим співом Архиєрейстку Літургію прикрашала державна академічна чоловіча хорова капела «Дударик».
       Серед прочан були Перемишлянський міський голова Олександр Зозуля, працівники міської ради, голова Перемишлянської райдержадміністраціїО.Краєвський, голова Перемишлянської районної ради П.Бучок, голова оргкомітету з будівництва пам’ятника І. Васюник, заступники голови РДА та голови районної ради, громада міста та учнівська молодь.