Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

< Казначейство блокує третину платежів на Львівщині, – звернення
02.08.2013 12:05 Вік: 11 yrs

«Казначейство, віддай місту гроші!»

Віднедавна у центрі Перемишлян (на вулиці Галицькій) появився білборд з промовистим закликом: «Казначейство, віддай місту гроші!»


Мабуть, серйозно, раз стосунки міської ради (у даному випадку – клієнта) і казначейства (іншими словами – банку, де гроші лежать)  з’ясовується плакатною мовою.

Журналіст «НД» попросив прокоментувати ситуацію міського голову Перемишлян Олександра Зозулю.

- Кошти на рахунку міської ради є, - говорить  Олександр Зіновійович,- а, фактично, їх немає.  Станом на  18 липня у казначействі є 19 платіжок  на загальну суму 323 тис 33грн. Це розрахунки за  виконані роботи, проведені у місті: капітальний ремонт житла – 24 083,86 грн., капітальний ремонт доріг – 114.115 грн., виготовлення генерального плану міста – 49.898 грн., капітальний ремонт водопроводу – 40.062 грн., встановлення автобусних зупинок (їх має бути чотири, встановлено одну) – 24.000 грн., а також -  за  експертну оцінка землі – 49812.00 грн.,  дрібні господарські видатки  на суму 19.404грн.

Склалася парадоксальна ситуація, коли орган місцевого самоврядування  у непростих умовах  усе-таки  знаходить кошти для ремонту дахів, вулиць, житлово-комунального господарства та благоустрою, але… не може ними скористатися. Серед заблокованих  казначейством  є видатки, передбачені бюджетом розвитку міста цього року. Це – виготовлення проектної документації та реконструкція водопровідної мережі на вул.Зеленій, капітальний ремонт дахів будинків 49 та 67 на вул.Галицькій, встановлення рубероїдного покриття дахів будинків 15, 8а, 7в на вулиці Привокзальній. Для виконання останніх робіт неможливо знайти підрядника, оскільки усі вимагають виплати авансу. Відтак – усе  гальмується, а  літня  сприятлива пора, тим часом, минає.

 Схоже  і з  ремонтом водопроводу на вул.Зеленій. Видатки  становлять 50.000 грн., але, знову ж таки, підрядник вимагає попередньої проплати авансу… Це ставить під загрозу підготовку до осінньо-зимового періоду і може викликати соціальну напругу серед мешканців міста. Уже сьогодні перемишлянці  ідуть зі скаргами на прийом до народного депутата. У списку невиконаних казначейством доручень є  й 58.912 грн. (30% авансу, відповідно до договору) підряднику, який зголосився ремонтувати вулиці Привокзальну та ту, що веде до дитсадка.  На цій ділянці підрядники уже зняли фрезу, працівники МКП «Водоканал» поміняли труби, щоб не доводилось після ремонту дороги знову її розривати, як це нераз бувало досі. Місцева влада, як кажуть, тут  проявила ініціативу.  Але… кошти заблоковані і відповідно – заплановані роботи не можуть виконуватися далі.

На початку липня  12 днів казначейством не проводилися бухгалтерські документи для розрахунку за постачання м’яса для ДНЗ «Сонечко» у Перемишлянах, не дивлячись на те, що  це  -  захищена стаття. Тобто, її фінансування має відбуватися у першу чергу.

Подібна ситуація  й у  інших містах області.  До прикладу, заблоковані казначейством суми у  Стрию – 3. 233. 962 грн. Новому Роздолі – 366.919 грн., Рудках – 127.806 тис., Городку – 308.179 грн., Бориславі – 27.364 грн., Буську – 150.000грн.  Якщо співставити кількість мешканців  згаданих міст із Перемишлянами, то можна зробити висновок, що наше місто за  непроведеними платежами навіть на особливому рахунку.

На це свавілля державної казначейської служби у Львівській області найперше відреагувала Львівська обласна рада.  18 червня на черговому засіданні сесії було прийнято звернення до найвищого керівництва країни з вимогою виконувати зобов’язання з погашення казначейської заборгованості. Згодом, 18 липня, відреагували депутати Львівської міської ради і  подібно звернулися  до голови Державної казначейської служби С. Харченка. Наступного дня, 19 липня, проблема обговорювалася на засіданні Львівського регіонального відділення Асоціації міст України, де одноголосно  було схвалено відповідне звернення до Президента України, прем’єр-міністра та голови Верховної Ради. Згодом на брифінгу у обласному відділенні Асоціації міст міські голови уже відверто заявили, що їхнім містам загрожує банкрутство і хаос, бо держава обкрадає громади. Найбільше, що турбує міських голів – те, що виконавці робіт масово почнуть позиватися до суду, а судові виконавці відповідно  заблокують рахунки і стягнуть заборговані суми з усіма штрафами і пенею.  Начальник головного управління Державного казначейства у Львівській області Петро Могиляк пояснив мерам міст Львівщини, що від нього мало що залежить. На брифінгу він також назвав суму боргу Львівщини  щодо не проведених платежів - понад  100 млн. грн.

            25 липня з міськими головами – представниками Львівського регіонального відділення Асоціації міст України зустрівся голова обласної державної адміністрації Віктор Шемчук. Серед іншого, обговорювався стан казначейського обслуговування місцевих бюджетів Державною казначейською службою України. Мери ознайомили обласного очільника зі згаданим зверненням та висловили сподівання, що він сприятиме вирішенню ситуації, що склалася.

…За стан справ на своїх територіях безпосередньо відповідають керівники органів місцевого самоврядування. Але як їм це робити, коли вони не можуть розпоряджатися коштами міст і сіл?

Наш кореспондент.

 За матеріалами видання "НОВА ДОБА"