Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

< Центр надання адміністративних послуг
20.02.2021 15:25 Вік: 3 yrs
Категорія: Новини міста

Вшанування ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ


В Україні 20 лютого вже всьоме відзначається День пам’яті героїв Небесної сотні, який покликаний вшанувати учасників подій на Майдані. Ця дата є найтрагічнішою в історії Революції Гідності. Саме в цей день в місті Перемишляни відбувсся захід із вшанування та увіковічнення памяті Героїв Небесної Сотні.

День пам'яті Героїв Небесної Сотні відзначається щорічно відповідно до указу президента від 11 лютого 2015 року "Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні". Саме на 20 лютого припадає пік розстрілів Героїв Небесної Сотні. Цього дня у середмісті української столиці загинули та дістали смертельні поранення 48 учасників протесту. Ця дата стала переломною у ході подій Революції гідності.

Усього Героями Небесної Сотні стали 107 загиблих. Вони різні за віком, статтю, з різних куточків України та з-за кордону. Найстаршому з Героїв – Іванові Наконечному – виповнилося 82 роки, а наймолодшому – Назарієві Войтовичу – лише 17.

День Героїв Небесної Сотні — пам’ятний день, що відзначається в Україні 20 лютого на вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні – відважних співвітчизників, які ціною власного життя дали можливість Україні бути незалежною, демократичною, відкритою світові державою та самим творити своє майбутнє Сумний список Небесної Сотні відкрився 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого 2014 року вже налічувалось 9 загиблих. З 18 по 20 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 78 осіб, після 20 лютого – ще 20. Окрім українців, жертвами режиму Януковича стали білоруси, вірмени та грузини. Усі вони увійшли до меморіалу борців за українську Незалежність – до Небесної Сотні.

104 Героям Небесної Сотні було посмертно присвоєно звання Героїв України, а троє іноземців – громадянин Білорусі Михайло Жизневський, Грузії – Зураб Хурція і Давид Кіпіані, посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні. Україна заплатила надто високу ціну за звільнення від диктатури і свій цивілізаційний вибір – бути частиною Євроатлантичної спільноти.

З гордістю і вдячністю віддаємо шану тим, чия самопожертва стала запорукою перемоги Революції Гідності, торжества незламного українського духу над підступними спробами нас упокорити.