Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

< До дня захисту дітей
08.06.2021 18:19 Вік: 3 yrs
Категорія: Новини міста

Електронний лікарняний лист


Електронний лікарняний лист:
що потрібно знати працівнику та роботодавцю?

Одним із механізмів вдосконалення контролю за здійсненням видачі первинної медичної документації і виплат матеріального забезпечення залишається впровадження Електронного реєстру листків непрацездатності.
Повний відхід від паперових лікарняних планують поступово. Електронний реєстр листків непрацездатності принесе більше прозорості та відкритості в процесі видачі лікарняного, спростить порядок отримання. Підробити такий лікарняний практично неможливо. Система зможе моніторити кожен листок непрацездатності та визначити лікаря, який його видав, і на яких підставах це було зроблено. Це дозволить автоматизувати процес і дасть можливість відстежити оформлення лікарняного на всіх етапах.
    Що таке електронний лікарняний лист?
Електронний лікарняний, який підтверджує тимчасову непрацездатність працівника, – це документ, що зареєстрований в зазначеному МОЗ порядку і має індивідуальний номер у спеціальному реєстрі. Саме він є підставою для нарахування страхових виплат Фондом соціального страхування України.
    До чого готуватися бухгалтеру та кадровику? Як опрацьовувати електронну інформацію про тимчасову непрацездатність? Чи можна й далі приймати паперові лікарняні? Як усе працюватиме?
1. Медичний заклад на підставі медичного висновку вносить до Реєстру інформацію про тимчасову втрату працездатності та надсилає її у Пенсійний фонд України. Лікар, який робить цей запис (відкриває/закриває лікарняний листок), засвідчує його своїм електронним підписом. Вносячи інформацію в Реєстр, лікар вносить до системи найменування страхувальника, у якого працює пацієнт, та його податковий номер в ЄДР.
2. Пенсійний фонд присвоює цьому запису унікальний номер – єдиний реєстраційний номер листка непрацездатності. Із цього моменту можна вважати, що електронний листок непрацездатності вже існує, тобто інформацію про нього може отримати і Фонд соціального страхування, і роботодавець.
3. Роботодавець, з’ясувавши від працівника, що той хворів, далі знаходить про це інформацію в Реєстрі, робить витяг із Реєстру (крім інформації про тимчасову непрацездатність працівника у ньому буде зазначено присвоєний індексний номер, зафіксовано дату й час формування). Отримати витяг можна буде в електронній формі. З уведенням електронного листка непрацездатності працівнику не потрібно приносити жодних документів на місце роботи, щоб, наприклад, продовжити щорічну відпустку в разі тимчасової непрацездатності. Працівнику достатньо буде повідомити роботодавця будь-яким способом про продовження щорічної відпустки, а про лікарняний роботодавець отримає витяг із Реєстру самостійно.
4. Комісія (уповноважений) із соцстрахування, створена на підприємстві, розглядає листок непрацездатності та ухвалює рішення щодо його оплати, складає протокол комісії із соцстрахування про призначення (відмову) виплат за тимчасової непрацездатності, допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, тобто продовжує свою роботу та призначає матеріальне забезпечення як і раніше незалежно від виду лікарняного. Вони зберігають весь обсяг функцій, передбачених Положенням про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування України від 19.07.2018 № 13.
5. Бухгалтерія розраховує суму допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, формує заяву-розрахунок та надсилає її Фонду соціального страхування України.
Зміни торкнуться оформлення роботодавцем заяви-розрахунку за е-лікарняними працівників. Оскільки е-лікарняні не мають серії та видаються за оновленими кодами причин тимчасової непрацездатності, заяви-розрахунки за ними подаються роботодавцями окремо від заяв-розрахунків, сформованих за паперовими лікарняними листками.

Для отримання консультацій просимо звертатись у Золочівське відділення
за телефонами: (265) 4-20-42; 4-23-29; (263) 2-13-67
e-mail: fsszol@ukr.net