Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

< Гуляння аж до перших півнів, або як перемишлянці День міста святкували
13.09.2013 09:54 Вік: 11 yrs

Перемишлянське відділення Золочівської ОДПІ інформує.

Роз’яснення вимог щодо проведення розрахунків в безготівковій формі між фізичними особами на суму більше 150 тисяч гривень.


 У зв'язку з набранням чинності з 01.09.2013 року постановою правління Національного банку України „Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою”, Національний банк листом від 29.08.2013 р. №18-111/10879 роз’яснив вимоги щодо проведення розрахунків в безготівковій формі між фізичними особами на суму більше 150000 гривень.

 Банком роз’яснено, що якщо сума договору купівлі-продажу, що укладається між фізичними особами, перевищує 150000 гривень, то нотаріус має здійснювати посвідчення такого договору після того, як переконається, що сторонами дотримано вимогу про проведення розрахунків у безготівковій формі.

 У безготівковій формі мають здійснюватися платежі на загальну суму договору незалежно від розміру кожного платежу.

 Фізичні особи мають право здійснювати розрахунки за договором купівлі-продажу на суму, що перевищує 150000 гривень, шляхом перерахування, унесення на поточний рахунок отримувача (у тому числі у депозит нотаріуса на окремий поточний рахунок у національній валюті).

 Підтверджуючими документами про проведення розрахунків у безготівковій формі є:

 1. При переказі коштів з поточного рахунку фізособи-покупця на поточний рахунок фізособи-продавця - платіжне доручення, завірене підписом відповідального виконавця та відбитком штампа банку, або документ за операціями з платіжною карткою.

 2. При відкритті фізособою-покупцем вкладного (депозитного) рахунку на ім'я фізособи-продавця - роздрукований відповідний касовий документ (квитанція, чек банкомата, сліп або інший документ банку), що підтверджує внесення готівки в відповідній платіжній системі або інші розрахункові документи, визначені в пункті 1.

 3. При внесенні або переказі коштів в депозит на окремий поточний рахунок нотаріуса - виписка банку з окремого поточного рахунку нотаріуса та документи, зазначені в пункті 2 . Переказ коштів у депозит нотаріуса покупець може здійснювати як шляхом внесення до каси банку готівкових для подальшого зарахування на окремий поточний рахунок нотаріуса , так і шляхом переказу відповідної суми коштів з власного поточного рахунку на окремий поточний рахунок нотаріуса.

 4. При застосуванні акредитивної форми розрахунків - заява про відкриття акредитива і примірник платіжного доручення, завірені підписом відповідального виконавця та відбитком штампа банку.

 5. При внесенні готівки на поточний рахунок фізособи-продавця - роздрукований касовий документ (квитанція до заяви на переказ готівки, квитанція, чек або сліп платіжного терміналу, банкомата або інший документ банку), що підтверджує внесення готівки.

 Передумовою здійснення таких розрахунків є наявність відкритих поточних рахунків, з яких здійснюються такі операції у фізичних осіб (або відкритого покритого безвідкличного акредитива) та наявність посвідченого нотаріусом договору купівлі-продажу.

 

 

                                  Про пільги щодо земельного податку.

            

 Громадяни- власники земельних ділянок, які вийшли на пенсію не за віком (пенсія призначена за вислугу років, по інвалідності тощо), після досягнення  пенсійного віку мають право на користування пільгою щодо сплати земельного податку.

Разом з цим, громадянин для отримання пільги щодо сплати земельного податку має подати до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки заяву про надання пільги та документи, що посвідчують право такої особи на пільгу (паспорт, пенсійне посвідчення, тощо).

            Нагадаємо, від сплати земельного податку звільняються: пенсіонери (за віком); інваліди першої і другої групи: ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; фізичні особи, визначені законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років.

              Звільнення від сплати земельного податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм:

Для індивідуального дачного будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах не більше як 0,25 га, в селищах- 0,15 га; в містах- 0,10 га; для будівництва індивідуальних гаражів- не більше як 0,01 га;

Для ведення садівництва – не більше як 0,12 га;

Для ведення особистого селянського господарства- у розмірі не більш як 2 га.

             Водночас право на пільгу щодо сплати земельного податку мають ті фізичні особи, право власності яких на земельні ділянки посвідчено належними документами та даними державного земельного кадастру.

             Пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб визначено ст..281 розділу ХІІІ Податкового кодексу України.

 

                                  

             Понад 12 тисяч адміністративних послуг надано Перемишлянським Центром

                                         обслуговування платників податків.

 

          Головна ідея створення Центрів обслуговування платників податків полягає у компактному та зручному зосередженні адміністративних, інформаційних та консультаційних послуг для відвідувачів податкових інспекцій. І вимоги до фахівців Центрів є незмінними: це - компетентність, глибоке володіння знаннями законодавчих норм, вміння коректно і толерантно спілкуватися з громадянами, безумовно дотримуватися етики поведінки державного службовця.

         Саме такими принципами керуються працівники Центру обслуговування платників податків (ЦОПП) Перемишлянського відділення Золочівської ОДПІ Головного управління Міндоходів у Львівській області, який функціонує з травня минулого року.

Центром в січні-серпні 2013 року надано 12837 адміністративних послуг громадянам та платникам податків, зокрема:  видача картки платника податків – 1820,  видача документів про взяття на облік – 62,  реєстрація Книг обліку розрахункових операцій – 80,

видача свідоцтв платників ПДВ – 14,  видача довідок про відсутність за межами України валютних цінностей та  майна – 38,  реєстрація Книг обліку доходів та витрат – 47,

 видача довідок про відсутність заборгованості – 55,  видача свідоцтв про сплату єдиного податку – 146,  проведення звірок нарахованих та сплачених податків та зборів –419,

приймання податкової звітності – 8410,  інші адміністративні послуги – 1746.

         У залі Центру Перемишлянського відділення оформлено інформаційні та тематичні   стенди зі зразками заповнення заяв, податкової звітності, актуальною інформацією про зміни в оподаткуванні. Для зручності відвідувачів обладнано місця для очікування, забезпечено доступ до мережі Інтернет, є безпровідна система Wi-Fi. Встановлена скринька «Банк ідей» для зауважень та пропозицій від платників податків.

         Перемишлянське відділення запрошує скористатися послугами Центру обслуговування платників податків, що знаходиться за адресою: м. Перемишляни, вул. Галицька,26а; графік роботи: з понеділка до п’ятниці з 9.00 до 20.00 год., у суботу – з 09.00 до 16.00 год.                               

 

 

                          Перемишлянське відділення Золочівської ОДПІ