Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

< ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДИТЯЧИЙ ТВОРЧИЙ КОНКУРС «НОВОРІЧНА МРІЯ»
17.12.2021 14:46 Вік: 2 yrs
Категорія: Благоустрій міста, Оголошення

Перемишлянська ДПІ: відповіді на запитання платників


В  Перемишлянській ДПІ  Головного управління ДПС у Львівській області  відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо актуальних питань застосування касових апаратів та кампанії одноразового декларування. З дозвонювачами спілкувався начальник   інспекції   Ігор Дяків.
Чи потрібно платнику єдиного податку 2 групи застосовувати  РРО з нового року?
З 1 січня 2022 року значно розширюється коло суб’єктів господарювання (фізичних осіб-підприємців), які мають застосовувати реєстратори розрахункових операцій чи програмні РРО.
Саме з 1 січня 2022 року закінчується перехідний період (пункту 61 підрозділу 10 Розділу ХХ «перехідні положення» Податкового кодексу ) і застосування РРО та/або ПРРО платниками єдиного податку другої - четвертої груп стане обов’язковим.
 Яка послідовність дій має бути здійснена суб’єктом господарювання для реєстрації ПРРО?
Суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати ПРРО, повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган відповідно до вимог пункту 63.3 статті 63 Податкового кодексу.
Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі заяви, що подається у електронній формі через Електронний кабінет.
Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання.
Про сертифікати електронних підписів та/або печаток, що будуть використовуватись для ПРРО, суб’єкт господарювання повідомляє згідно з Порядком обміну електронними документами з контролюючими органами, встановленим наказом Мінфіну від 06.06.2017 № 557.

Чи може фізична особа  скористатися правом добровільного декларування, у разі наявності у неї готівкових коштів в національній чи іноземній валютах?
Об’єктами декларування не можуть бути, зокрема, кошти в національній та іноземній валютах, які на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації перебувають у готівковій формі.
Для цілей одноразового декларування громадянин має розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі та/або банківських металах на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України  до подання декларації. Для цього необхідно звернутися до банку для відкриття спеціального рахунку. Порядок відкриття, закриття, зарахування коштів на спеціальний рахунок і здійснення контролю за операціями за таким рахунком встановлюються Нацбанком України.
Таким чином, декларант, який бажає задекларувати кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі, повинен до подання декларації розмістити такі кошти на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України.


З початку року до місцевих бюджетів Львівської області від платників єдиного податку надійшло понад 3 млрд гривень
Протягом листопада 2021 року надходження єдиного податку до місцевих бюджетів склали понад 449 млн гривень. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року сума надходжень збільшилась більш ніж на 116 млн грн або на 34,8 відсотків.
З початку року надходження єдиного податку склали понад 3 041 млн грн, що порівнюючи з січнем-листопадом 2020 року зросли на 28,1 відс або майже на 667 млн гривень.


Покрокова відеоінструкція щодо Порядку ведення обліку товарних запасів для  підприємців

Державна податкова служба розробила покрокову відеоінструкцію щодо Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців. Зазначений Порядок затверджений наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496.  
У ролику роз`яснюється, що таке облік товарних запасів, у якій формі ФОП здійснює облік при отриманні товару, як правильно заповнити Форму ведення обліку товарних запасів тощо.
Звертаємо увагу, що Порядок не поширюється на платників єдиного податку І групи, а також на платників єдиного податку ІІ-ІV груп, які не здійснюють реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення, реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Також порядок поширює свою дію на фізичних осіб – підприємців, які здійснюють свою діяльність на загальній системі оподаткування та на ІІІ групі єдиного податку з реєстрацією платниками ПДВ.
Детальніше про ведення обліку товарних запасів  за посиланням tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/prezentatsii-ta-inshi/8300.html.

                                                                                                               Буський сектор організації роботи
                                                                                                                       організаційно-розпорядчого управління
                                                                                                                                   ГУ ДПС у Львівській області   


          Начальник  Перемишлянської ДПІ                                                                        Ігор ДЯКІВ