Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

< До уваги керівників фермерських господарств та сільськогосподарських підприємств району.
24.01.2022 16:45 Вік: 2 yrs
Категорія: Благоустрій міста, Новини міста, Увага!

ДПС надає практичну інформаційну підтримку суб’єктам господарювання


Фіскалізація у деталях: ДПС підготувала відеороз’яснення
Державна податкова служба України у рамках інформаційно-роз’яснювальної кампанії надає практичну інформаційну підтримку суб’єктам господарювання, зокрема, стосовно фіскалізації, яка відбулася з 1 січня 2022 року. Відеороз’яснення "Фіскалізація у деталях" розміщена за посиланням
 https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/instrukcii/8508.html
В цьому відео підприємці знайдуть відповіді на основні питання щодо розрахункових операцій.
Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервіс “InfoTAX”.

Податкова амністія: податковими органами не проводяться документальні перевірки щодо одноразових (спеціальних) добровільних декларацій
Одноразова (спеціальна) добровільна декларація підлягає камеральній перевірці у спеціальному порядку протягом 60 календарних днів, що настають за днем подання відповідної Декларації.
Метою проведення камеральної перевірки Декларації є виявлення арифметичних та логічних помилок. Тобто податковими органами не проводяться документальні перевірки.
Зверніть увагу, що контролюючим органом не проводиться податкова перевірка щодо джерела отримання декларантом чи фізичною особою доходів, за рахунок яких було одержано (набуто) задекларовані таким декларантом активи або активи, склад та обсяг яких перебуває у межах, які визначені положеннями Податкового кодексу України та вважаються такими, з яких повністю сплачено податки і збори.
Крім того, одноразові (спеціальні) добровільні декларації, а також відомості, що містяться в них, не можуть бути використані в розслідуваннях та/або перевірках стосовно декларанта, а також як докази у кримінальних провадженнях, справах про адміністративні правопорушення, цивільних та адміністративних справах.

Який порядок сплати збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування?
Після подання платником «Звітної»/«Звітної нової»/«Уточнюючої» одноразової (спеціальної) добровільної декларації автоматично відкривається інтегрована картка платника за відповідною територією та в Електронному кабінеті в розд. «Стан розрахунків з бюджетом» стає доступна інформація з відображенням реквізитів для сплати задекларованих сум збору з одноразового добровільного декларування з можливим використанням однієї із наявних платіжних систем та/або згенерованого QR-коду за кодом платежу 11011100.
При скануванні QR-коду на смартфоні користувача автоматично відкривається мобільний застосунок банку зі сформованими реквізитами рахунків для сплати Збору.
Якщо платником була змінена адреса відповідно до «Звітної нової» або «Уточнюючої» Декларації, платнику буде направлено повідомлення з оновленими реквізитами для сплати суми Збору.
В Електронному кабінеті забезпечено автоматичне заповнення платіжного доручення на підставі даних платника.

Податківці розповідають про податкові новації платникам
Фахівці Центру обслуговування Перемишлянської ДПІ впродовж минулого тижня провели ряд зустрічей з  підприємцями Перемишлянщини, на яких  розповіли про кампанію одноразового декларування, застосування касових апаратів та інші новації законодавства.
Зокрема, податківці звернули увагу, що з 1 січня 2022 року підприємці, які є платниками єдиного податку другої – четвертої груп у разі проведення готівкових розрахунків зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій або програмні РРО. Як виняток – платники єдиного податку першої групи та спрощенці, які здійснюють реалізацію товарів (крім підакцизних) на території села.
Розповіли про особливості застосування традиційного касового та програмного апаратів, зазначивши, що отримати програмне забезпечення можна безкоштовно на вебпорталі Державної податкової служби України, а встановити його можна на будь-який гаджет: мобільний телефон, ноутбук чи планшет.  Також  роз’яснено порядок реєстрації програмних РРО, запропонували користуватися електронними сервісами ДПС та спілкуватись з податковою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX, на офіційних сторінках у соціальній мережі Фейсбук.
Також  довели  основні норми Закону України від 15.06.2021 №1539-ІХ щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету. Нагадали про кампанію декларування доходів громадян за 2021 рік, яка розпочалась 1 січня та триватиме до 1 травня 2022 року.

Ви запитували – ми відповідаємо
В Перемишлянській ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо актуальних питань  застосування касових апаратів, декларування доходів та активів громадян. На запитання платників відповідав в.о. начальника ДПІ Віталій Лазоренко.

Який порядок та термін реєстрації ПРРО?
Застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій регулюється Порядком реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженим наказом МФ України від 23.06.2020 № 317 із змінами та доповненнями.
Для реєстрації ПРРО складається Заява за формою № 1-ПРРО (J/F 1316604) (додаток 1 до Порядку № 317). Реєстраційна заява за ф. № 1-ПРРО в електронній формі з дотриманням вимог законів у сфері електронного документообігу та використання електронних документів подається за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків до фіскального сервера засобами Електронного кабінету
Фіскальним сервером здійснюється автоматизована обробка реєстраційної заяви за ф. № 1-ПРРО, за результатами якої ПРРО реєструється або формується відмова в реєстрації ПРРО. Про результати обробки реєстраційної заяви за ф. № 1-ПРРО, суб’єкту господарювання надається або направляється інформація засобами Електронного кабінету або засобами телекомунікацій:
- у день отримання реєстраційної заяви за ф. № 1-ПРРО, якщо реєстраційна заява за ф. № 1-ПРРО, надійшла не пізніше 16.00 робочого (операційного дня);
- не пізніше наступного робочого дня, якщо реєстраційна заява за  ф. № 1-ПРРО надійшла після 16.00 робочого (операційного дня).
Така інформація направляється у вигляді квитанції, що є електронним повідомленням, яке формується у форматі, затвердженому в установленому законодавством порядку, програмним забезпеченням контролюючого органу за результатами ідентифікації, обробки електронного документа (далі – квитанція) (п.4 розд. II Порядку № 317).
У разі відсутності підстав для відмови у реєстрації ПРРО реєструється шляхом присвоєння програмним забезпеченням фіскального сервера фіскального номера ПРРО із внесенням даних до Реєстру ПРРО.
Датою реєстрації ПРРО є дата формування фіскального номера ПРРО.
Про реєстрацію ПРРО суб’єкту господарювання направляється інформація у квитанції із зазначенням присвоєного під час реєстрації фіскального номера ПРРО.
За наявності підстав для відмови в реєстрації ПРРО фіскальний сервер формує повідомлення про відмову в реєстрації ПРРО із зазначенням підстав для такої відмови

Які гарантії з боку держави для фізособи, яка скористалася податковою амністією ?
Декларанту держава гарантуватиме:
- звільнення від відповідальності за порушення податкового та валютного законодавства;
- неможливість відкриття кримінальних проваджень та вчинення слідчих дій за активами, зазначеними в спецдекларації чи відносно такої особи.
Також держава бере зобов’язання:
- не використовувати інформацію, що міститься в цій декларації для цілей розслідування та перевірок, не використовувати її як докази в кримінальних провадженнях стосовно декларанта;
- не розголошувати відомості, що містяться в спеціальних деклараціях та доданих до них документах.
Щоб отримати зазначені державні гарантії обов’язковою умовою буде сплата декларантом у повному обсязі суми збору за результатами поданої декларації.
Якщо кошти не надійдуть до бюджету, або надійдуть не в повному обсязі, то декларація буде вважатись неподаною, а державні гарантії не будуть поширюватись на таку особу та її активи.

За якою ставкою оподатковуються доходи, отримані у спадщину від нерезидента?
Порядок оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи у дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав, регулюється статтею 174 Податкового кодексу, якою встановлено різні ставки для оподаткування доходів платника податку, одержаних у вигляді спадщини, залежно від ступеня споріднення спадкоємця із спадкодавцем та резидентського статусу.
Об’єкти спадщини, що успадковуються спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента та об’єкти спадщини, що успадковуються спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента, оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відс. та військовим збором за ставкою 1,5 відсотків.
Податкова декларація про майновий стан і доходи подається за місцем податкової адреси платника за формою, затвердженою наказом Мінфіну України від 17.12.2020 №783.

Підприємці «єдинники» подають одну звітність з єдиного податку та ЄСВ
Головне управління ДПС у Львівській області нагадує, що  з 2021 року підприємці, які працюють на спрощеній системі оподаткування,  подають одну звітність з єдиного податку та ЄСВ відповідно до наказу Мінфіну України від 09.12.2020 №752.
Нова редакція форм з'явилася у зв’язку з введенням з 2021 року єдиної звітності з єдиного податку та ЄСВ. Зокрема, у формі декларацій платника єдиного податку - ФОП з'явився окремий Додаток 1 "Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску".
Податкова декларація подається до контролюючого органу за місцем податкової адреси в один із таких способів (у спосіб за вибором платника податків): особисто платником податків або уповноваженою на це особою; надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.
Податкова декларація за звітний 2021 рік подається ФОП – платниками єдиного податку першої – другої групи до 01.03.2022, третьої групи – до 09.02.2022 року.
Зветаємо увагу, що ДПС України розробила відеоінструкцію, як подати декларацію за 2021 рік фізичними особами підприємцями, які обрали 3 групу спрощеної системи оподаткування за посиланням tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/8500.html.
Пропонуємо підписатися на сторінки ДПС:
–telegram-канал:https://t.me/tax_gov_ua;
–Faceboook:https://www.facebook.com/TaxUkraine;
– Youtube:https://www.youtube.com/TaxUkraine.
 -Youtube канал ДПС у Львівській області
www.youtube.com/channel/UCJx2gXI4ir_BJs5UHn15d9w
Facebook:https://www.facebook.com/tax.lviv.

Деклараційна кампанія 2022
З початку 2022 року розпочалась кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2021 році.
Обов’язок щодо подання декларації виникає у платників податків – фізичних осіб при отриманні протягом звітного (податкового) року:
доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини або договору дарування, за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір тощо;
доходів від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься, зокрема, дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року, а також дохід від операцій з цінними паперами; іноземного доходу та в інших передбачених Податковим кодексом випадках.
Разом з тим, обов’язок фізичної особи-платника податку на доходи фізичної особи щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи:
від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;
виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ІV розділом Кодексу;
від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до цього розділу не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок та військовий збір;
у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 Кодексу.

Буський сектор організації роботи
організаційно-розпорядчого управління
ГУ ДПС у Львівській області   

Начальник  Перемишлянської ДПІ                                                                        Ігор ДЯКІВ