Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

< У м.Перемишляни вдруге відбулося відзначення Дня українського мисливця
28.11.2013 12:38 Вік: 10 yrs

Вшанували незгасиму пам'ять про жертви Голодомору 1932-1933 років


23 листопада у нашому місті відбулися районні заходи з нагоди вшанування пам’яті людей, які загинули у роки Голодомору в 1932-1933 роках. У районному Народному домі відбулася інсценізація «Пам’яті жертв Голодомору», підготовлена педагогічним та учнівським колективами Перемишлянської середньої загальноосвітньої школи №2 ім.о.О.Ковча.

Після цього усі учасники заходу під звучання церковних дзвонів пройшли до пам’ятника о.О.Ковчу, де хвилиною мовчання та спільною молитвою, яку провели священики м.Перемишляни, вшанували пам'ять усіх, хто загинув у роки голодоморів в Україні. На площі біля пам’ятника із лампадок було викладено символічний хрест.

Також у храмах всіх конфесій містах відбулись заупокійні Богослужіння, на спорудах держустанов були приспущені прапори із чорними стрічками. 

Довідково:

Вперше пам'ятна дата була встановлена в 1998 році указом Президента Леоніда Кучми і називалася Днем пам'яті жертв Голодомору. У 2000 році назва була змінена на "День пам'яті жертв Голодомору і політичних репресій". У 2007 році, згідно зі зміною, внесеною указом Президента Ющенка, став називатися Днем пам'яті жертв голодоморів. Відзначається щорічно в четверту суботу листопада.

Голодомор 1932-1933 роках, став наслідком організованих заходів керівників УРСР та СРСР, викликав масову загибель сільського населення України і півдня Росії, переважну більшість якого становили українці. На думку сталінського режиму, українське селянство становило серйозну загрозу Радянській владі на території України. Під час голодомору, за офіційними даними, загинули близько 9 мільйонів, а за неофіційними - до 13 мільйонів жителів всієї країни. Крім Голодомору 1932-1933 років в історії України були зафіксовані голодомори 1921-1923 та 1946-1947 років.

У деяких дослідженнях (у тому числі західних фахівців) автори доводять, що Голодомор відповідає загальноприйнятому визначенню геноциду. Голодомор як геноцид українського народу сталінським режимом у 1932-1933 р. офіційно визнаний урядами України, Австралії, Угорщини, Ватикану, Латвії, Литви, Естонії, Італії, Аргентини, Канади, Грузії, Польщі, США, Іспанії, Перу, Чехії, Колумбії, Андорри, Бразилії, Еквадору, Мексики, Парагваю, Словаччини, Чехії, Чилі.

23 жовтня 2008 року Європарламент визнав Голодомор в Україні злочином проти людства і висловив співчуття українському народу.