Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

< Реалізація дров паливних для населення
30.07.2022 10:48 Вік: 2 yrs
Категорія: Благоустрій міста, Увага!, Соціальна сфера

Як роботодавцеві отримати компенсацію за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб під час воєнного стану


Роз’яснення: як роботодавцеві отримати компенсацію за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб під час воєнного стану

Отримувачі компенсації: роботодавці, які працевлаштували внутрішньо переміщених осіб (далі – ВПО) під час воєнного стану в Україні, зокрема, самозайняті особи, які використовують найману працю, у тому числі фізичні особа-підприємці, приватні нотаріуси, адвокати, аудитори, бухгалтери тощо (крім бюджетних установ і фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування).

Підстава для отримання компенсації: працевлаштування ВПО на умовах трудового договору (контракту) та гіг-контракту (зокрема, за сумісництвом).

Умови для отримання компенсації:
- працівник має довідку про переміщення з території, на якій проводяться бойові дії, після введення воєнного стану в Україні;
- розмір оплати праці ВПО не є нижчим за розмір мінімальної заробітної плати;
- роботодавець як платник єдиного внеску подав податкову звітність за                            IV квартал 2021 року або річну звітність за 2021 рік.

Розмір і тривалість виплати компенсації:
- розмір виплати: 6500 гривень щомісяця за кожну працевлаштовану ВПО, за яку роботодавцем сплачується єдиний внесок;
- тривалість надання компенсації: два місяці з дня працевлаштування ВПО (без можливості продовження/перепризначення у разі повторного працевлаштування);
- загальний строк дії програми: упродовж дії воєнного часу та протягом                            30 календарних днів після його скасування або припинення.

Алгоритм дій роботодавця для оформлення та продовження компенсації:
І. Компенсація за перший місяць:
1. Не раніше, ніж через п’ять календарних днів після працевлаштування ВПО необхідно подати заяву про компенсацію витрат (далі – заява), в один із таких способів:
1.1. В електронній формі через Портал Дія:
- створити особистий електронний кабінет користувача за посиланням diia.gov.ua/services/kompensaciya-za-pracevlashtuvannya-vpo&nbsp; та  авторизуватися в ньому;
- заповнити електронну заяву (зазначається, зокрема, банківський рахунок роботодавця);
- підписати заяву за допомогою електронного підпису.
1.2. У паперовій формі до центру зайнятості, розташованого за місцезнаходженням роботодавця (особисто або на адресу електронної пошти центру зайнятості).
2. Додати до заяви:
- копію наказу про працевлаштування ВПО;
- документ, що підтверджує працевлаштування ВПО (трудовий договір/контракт або гіг-контракт);
- відомості про працівників, які є застрахованими особами (прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта);
- копію довідки про взяття на облік ВПО. ІІ. Компенсація за другий місяць:
Необхідно підтвердити продовження зайнятості ВПО одним із способів, передбачених для оформлення компенсації (засобами Порталу Дія чи шляхом подання повідомлення безпосередньо або на адресу електронної пошти центру зайнятості).

Строк розгляду заяви та порядок інформування роботодавця про результати її розгляду:
1. Якщо заяву подано через Портал Дія: один робочий день, інформування здійснюється через Портал Дія.
2. Якщо заяву подано до центру зайнятості: п’ять календарних днів для оформлення наказу центру зайнятості щодо надання або відмови у наданні компенсації та три календарних днів для інформування роботодавця про прийняте рішення.

Захист права на отримання компенсації:
Роботодавець має право оскаржити до суду незаконні рішення, дії чи бездіяльність суб’єктів владних повноважень, пов’язані з наданням компенсації (стаття 5 Кодексу адміністративного судочинства України).