Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

< Як подати Заяву про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб-платників податків за ф. № 5ДР через Електронний кабінет?
05.10.2022 10:07 Вік: 1 year
Категорія: Благоустрій міста, Увага!

Перемишлянська ДПІ інформує!


Нові безкоштовні версії ПРРО для iOS та Android

Державна податкова служба України розробила нові версії програмного забезпечення ПРРО для iOS та Web, а також оновила версії для Windows та Android.  Субєкти  господарювання можуть безкоштовно завантажити відповідне програмне забезпечення на вебпорталі ДПС.
Нові версії ПРРО від ДПС – це безкоштовне рішення, переважно для мікро та малого бізнесу, який працює у сфері торгівлі та надання послуг.
Зручні сервіси у мобільному – це нагальна потреба під час дії воєнного стану в країні. Сучасні та зручні застосунки від ДПС допоможуть дотримуватися вимог податкового законодавства, не обтяжуючи бізнес додатковими витратами, і захистять покупців від втрати чеків.
Можливості ПРРО ДПС:
- створення та реєстрація фіскальних чеків;
-легке додавання товарів та послуг у фіскальний чек;
- друк та відправка фіскальних чеків покупцям на пошту або у месенджери;
- відкриття/закриття зміни; службове внесення/службова видача;
- ведення довідників номенклатури; експорт/імпорт довідників номенклатури; продаж товарів/послуг, відсутніх в довіднику номенклатури;
- використання різних форм розрахунку (готівкова/безготівкова/комбінована (і готівка, і картка));
- просте оформлення знижки на окремий товар або всю суму чека; оформлення повернення товарів та чеків повернення;
- формування та перегляд X-звіту; формування та перегляд Z-звіту; автоматичне або ручне закриття зміни та відправка Z-звіту.
 Розробка нових безкоштовних версій ПРРО стала можливою завдяки фінансуванню за програмою Європейського союзу – проєкту EU4PFM.

Щодо сплати єдиного податку з 1 жовтня

Перемишлянська ДПІ звертає увагу платників єдиного податку, що з 1 жовтня 2022 року змінився розмір мінімальної заробітної плати (6700,0 грн.). Проте, дана зміна не впливає та не змінює ставку (суму єдиного податку), яка сплачується до бюджету. Адже, відповідно до п. 293.1 ст. 293 Податкового кодексу, ставки єдиного податку для платників першої групи встановлюються у відсотках (фіксовані ставки) до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, другої групи – у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. Тож впродовж всього 2022 року максимальний розмір ставки єдиного податку для ФОП складає:
1) для першої групи (до 10 % від розміру прожиткового мінімуму) – 248,10 грн на місяць;
2) для другої групи (до 20 % від розміру мінімальної зарплати) – 1300,00 грн на місяць;
3) для третьої групи єдиного податку – у відсотках від доходу;
4) для четвертої групи (винятково сільгоспвиробники) ставка податку встановлюється залежно від кількості землі у користуванні.
Також нагадуємо, що тимчасово, з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, згідно з абзацом першим п. п. 9.1 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої та другої груп, мають право не сплачувати єдиний податок.

Процедура отримання витягу з Реєстру неприбуткових установ та організацій

Перемишлянська ДПІ нагадує, що неприбуткові підприємства, установи та організації можуть звернутися до контролюючого органу із запитом про отримання витягу з Реєстру неприбуткових установ та організацій.  Запит про отримання витягу з Реєстру за формою згідно з додатком 3 (далі – Запит) подається особисто представником неприбуткової організації чи уповноваженою на це особою або надсилається поштою контролюючому органу за основним місцем обліку неприбуткової організації. Усі розділи Запиту підлягають заповненню. У запиті зазначається код згідно з ЄДРПОУ неприбуткової організації, який є критерієм пошуку відомостей у Реєстрі. Запит обов’язково повинен бути підписаний керівником або особою, що має право підпису документів неприбуткової організації, із зазначенням дати. Неприбуткові організації можуть подати Запит засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством. Витяг з Реєстру або Повідомлення надсилається поштою за адресою (місцезнаходженням, податковою адресою) платника податків або особисто вручається платнику податку (його представнику) за основним місцем обліку платника податків.


На вебпорталі ДПС України оприлюднюється інформація про фізичних осіб, які мають податковий борг

Згідно з Законом України від 30.11.2021  № 1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» на офіційному вебпорталі ДПС України щомісяця публікуватиметься інформація про фізичних осіб, які мають податковий борг. В інформації зазначається:
- дата народження фізичної особи;
- прізвище, ім’я, по батькові (за наявності);
- суму податкового боргу такої фізичної особи в розрізі платежів та відповідних територіальних органів ДПС із зазначенням їх керівників.
При цьому, для уникнення спорів законодавець передбачив, що контролюючий орган не несе відповідальності за можливі помилки в оприлюдненій інформації, які виникають з незалежних від податкових органів причин. Зокрема, якщо платник податків зазначив неправильні реквізити у документах про сплату податків і зборів чи не виконав обов’язок щодо надання контролюючим органам інформації про зміну своїх даних чи даних про об’єкти оподаткування.
Одночасно, Закон № 1914 вніс зміни до законів України «Про доступ до публічної інформації» та «Про захист персональних даних», відповідно до яких не може бути обмежено доступ до інформації про наявність у фізичної особи податкового боргу, а перелічена вище інформація, яка публікується на офіційному вебпорталі ДПС, не належить до інформації з обмеженим доступом.
Такі зміни запроваджено у зв’язку з тим, що на практиці мали місце випадки, коли платники податків – громадяни не отримували інформацію про виникнення у них податкового боргу (наприклад, з податку на майно), і фактично дізнавалися про це вже при застосуванні до них процедур стягнення.

Податкова амністія: в яких випадках декларант має право подати нову звітну одноразову (спеціальну) добровільну декларацію

Відповідно до п.п. 6.3 п. 6 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу у період проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування декларант має право уточнити інформацію, зазначену у попередньо поданій одноразовій (спеціальній) добровільній декларації, виключно шляхом подання нової Декларації у порядку, визначеному підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ.
При цьому, попередньо подана Декларація, інформація з якої уточнюється, вважається анульованою. Після завершення періоду проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування платник податків має право подати уточнюючий розрахунок до раніше поданої Декларації.
Нагадуємо, що Законом України від 15.08.2022 № 2516-ІХ подовжено термін подання одноразових (спеціальних) добровільних декларацій до 1 березня 2023 року.

Про особливості  сплати податків зазначили  у податковій

Нещодавно в приміщенні  ЦОП Перемишлянської ДПІ проведено черговий практикум для платників, під час якого розглянуті питання щодо порядку сплати податків в умовах воєнного стану, переваг подання звітності в електронному вигляді, одноразового добровільного декларування активів громадян, необхідності застосування касових апаратів, порядку отримання податкової знижки тощо.
Наголошено, що з 1 жовтня збільшилась сума  єдиного внеску, яку потрібно сплачувати підприємцям за себе та роботодавцям за найманих працівників, а саме мінімальний страховий внесок з ЄСВ становить 1474 гривень.
 Також зазначено, що детальну інформацію щодо податкової амністії можна отримати за посиланням tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya, щодо застосування програмних РО: tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.
Крім цього, податкові новини та іншу корисну інформацію платники можуть знайти на офіційній сторінці ДПС у соціальній мережі Facebook та на Telegram-каналі.