Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

< Важливо!Працює мобільна група!
18.11.2022 10:53 Вік: 1 year
Категорія: Благоустрій міста, Новини міста, Увага!

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ


                     

Особливості оподаткування операцій з об’єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому

Головне управління ДПС у Львівській області повідомляє, що ДПС України надала роз’яснення окремим особливостям оподаткування податком на прибуток підприємств, ПДВ та ПДФО операцій з об’єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому, що встановлюються Законом України від 20.09.2022 N 2600-IX, які набрали чинності 10 жовтня п.р.( Інформаційний лист №5/2022). Цей лист не є індивідуальною податковою консультацією та  має інформаційний характер, оскільки не базується на особливостях фактичних обставин операцій конкретного платника податку.
Ознайомитися з роз’ясненнями можна за  посиланням:
tax.gov.ua/data/material/000/517/628232/InfoList5_2022.pdf.

Про порушення податкового законодавства можна повідомити через чат-бот «StopViolationBot»

Громадяни мають можливість у будь-який час доби, 24/7 та в будь-якому місці повідомляти податкову службу через чат-бот «StopViolationBot» в месенджері Telegram про відомі факти порушень законодавства, зокрема, щодо:
- незастосування РРО/ПРРО, невидачу чеків;
- відмову у розрахунку банківською карткою;
- завищення цін на продовольчі товари, лікарські засоби;
- неоформлення трудових відносин з найманими працівниками;
- здійснення господарської діяльності без державної реєстрації.
За три місяці роботи чат-боту до ДПС надійшло понад 200 повідомлень про порушення суб’єктами господарювання законодавства, контроль за якими здійснюють податкові органи. При цьому переважна більшість таких повідомлень стосувалася здійснення громадянами діяльності без державної реєстрації, порушень порядку проведення розрахунків при продажу товарів в мережі Інтернет та незабезпечення можливості розрахунку в безготівковій формі.
Вся інформація, яка надходить через чат-бот, досліджується та перевіряється працівниками податкових органів, а у випадку підтвердження наданої інформації вживаються відповідні заходи реагування, в тому числі податкові перевірки.

Податкова амністія:  про  основні  аспекти  добровільного декларування активів  у  відео від ДПС

Кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування продовжена до 1 березня 2023 року. Для зручності платників  ДПС України розробила відеоролик «Кампанію податкової амністії продовжено», де  розʼяснюється:
- які активи підлягають спеціальному декларуванню;
- ключові відмінності податкової амністії;
- хто може скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням;
- які ставки збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування тощо.
 Переглянути відео можна за посиланням tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/prezentatsii-ta-inshi/9104.html
            

Щодо обов’язкових реквізитів розрахункових документів/електронних розрахункових документів

Положенням «Про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів», затвердженим наказом  МФУ від 21.01.2016 № 13 (далі – Положення), установлені вимоги до змісту розрахункових документів, які визначають обов’язкові реквізити розрахункових документів/електронних розрахункових документів.
Фіскальний чек має містити обов’язкові реквізити, зокрема, код товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД (зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством) (Форма № ФКЧ-1 рядок 7).
У разі відсутності в розрахунковому документі хоча б одного з обов’язкових реквізитів, а також недотримання сфери його призначення, такий документ не прийматиметься як розрахунковий.
Розміщення коду УКТ ЗЕД, у передбачених законодавством випадках, не в чарунці для розміщення тегу CZD або в місцях, передбачених для необов’язкових реквізитів, може призвести до втрати інформації, яка передається платником податків до контролюючого органу, що є порушенням встановлених вимог та може призвести до застосування фінансових санкцій до такого суб’єкта господарювання.
Враховуючи вищевикладене, продавці підакцизних товарів зобов’язані належним чином програмувати та відображати у розрахункових документах РРО/ПРРО коди УКТ ЗЕД, а також передавати до контролюючого органу копії розрахункових документів із зазначенням усіх обов’язкових реквізитів, визначених Положенням та технологією передачі даних від РРО на сервіс ДПС.

 Про норми Закону України №1914-XI

Перемишлянська ДПІ нагадує, що Закон України від 30.11.2021 №1914-ХІ надав контролюючим органам право звертатися до платників податків та інших суб'єктів інформаційних відносин із письмовим запитом про подання інформації (вичерпний перелік та підстави надання якої встановлено законом), необхідної для виконання покладених на контролюючі органи функцій, завдань, та її документального підтвердження. Відтак, починаючи з 1 січня 2022 року, такий запит може бути надісланий контролюючим органом не лише по факту виявленого правопорушення, а й у разі встановлення факту, який може свідчити про порушення платником податків відповідного законодавства. Проте, у запиті на одержання інформації (пояснень) контролюючий орган має обов'язково зазначити, які саме факти виявлені.

Щодо отримання  права на податкову знижку за навчання в аспірантурі

Право платника податку на податкову знижку, підстави для її нарахування, перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, обмеження права на її нарахування визначені ст. 166 Податкового кодексу.
Платник податку, який навчається в аспірантурі, є здобувачем вищої освіти і, відповідно, має право на податкову знижку за витратами, понесеними на користь закладу освіти за навчання в аспірантурі за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року.
Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Відбулась зустріч з платниками

Під час чергової зустрічі начальника Перемишлянської ДПІ Ігоря Дяківа з платниками  податків обговорено новації, а також актуальні питання податкового законодавства.
В ході спілкування  висвітлювалися питання адміністрування податків, єдиного  внеску та податкового контролю під час дії воєнного стану. Проінформовано про зміни, що внесені у жовтні  п.р. до постанови КМУ від 11.12.2019 № 1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних». Звернуто увагу на  легалізацію трудових відносин, застосування касових апаратів та використання права на податкову амністію.
Також  учасникам нагадали про можливість проведення звірки даних із нарахованого податку на нерухомість, земельного податку та  використання  електронних сервісів ДПС. Податкові новини, корисну інформацію та анонси подій можна отримувати з офіційних сторінок як ДПС України, так і Головного управління ДПС у Львівській області. Продовжує працювати комунікаційна платформа (lv.ikc@tax.gov.ua), яка є  ефективним способом оперативного розгляду проблемних питань платників тощо.
Зустріч відбулася у форматі запитань та відповідей.