Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

< ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА ІНФОРМУЄ
08.12.2022 12:51 Вік: 1 year
Категорія: Благоустрій міста, Увага!

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

Перемишлянська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує!


Запроваджено авансовий внесок з податку на прибуток підприємств для пунктів обміну іноземних валют

 Головне управління ДПС у Львівській області  повідомляє, що 20 листопада  набрав чинності Закон України від 03.11.2022 № 2720-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування діяльності з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі».
Законом визначено, що платники податку, які здійснюють діяльність з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі, зобов'язані сплачувати авансові внески з податку на прибуток підприємств за кожний пункт обміну іноземної валюти, внесений до Реєстру пунктів обміну іноземної валюти станом на перше число поточного місяця.
Авансовий внесок з податку на прибуток підприємств сплачується щомісяця, не пізніше останнього операційного (банківського) дня поточного місяця.
Авансовий внесок з податку на прибуток підприємств сплачується у розмірі:
трьох мінімальних заробітних плат, встановлених законом станом на 01 січня звітного (податкового) року, за кожний пункт обміну іноземної валюти, розташований у населеному пункті, чисельність населення якого перевищує 50 тисяч, за статистичними даними чисельності наявного населення України, розміщеними на веб-сайті спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади в галузі статистики станом на 01 січня року, що передує поточному року;
однієї мінімальної заробітної плати, встановленої законом станом на 01 січня звітного (податкового) року, за кожний пункт обміну іноземної валюти, розташований в інших, крім зазначених вище, населених пунктах або за межами населених пунктів.
Водночас передбачено, що протягом 2023 року платники податку, які зобов'язані сплачувати авансові внески з податку на прибуток підприємств, сплачують такі авансові внески:
з 01 січня 2023 року по 30 червня 2023 року – із застосуванням коефіцієнта 0,33;
з 01 липня 2023 року по 31 грудня 2023 року – із застосуванням коефіцієнта 0,66.
Звертаємо увагу, що зазначені зміни наберуть чинності з 01 січня 2023 року.
Довідково: більш детальна інформація щодо внесених змін за посиланням: tax.gov.ua/media-tsentr/novini/634258.html.

Протягом січня – листопада 2022 року до державного бюджету надійшло 642,1 млрд гривень

Платники продовжують підтримувати нашу державу, сумлінно сплачуючи до бюджету податки. Так, за інформацією пресслужби ДПС України, у січні – листопаді 2022 року надходження (сальдо) до зведеного бюджету по платежах, що контролюються ДПС, становлять 992,4 млрд грн. Це на 105,4 млрд грн, або на 11,9 відс. більше ніж у січні – листопаді 2021 року.
До державного бюджету надійшло 642,1 млрд грн, що на 62,8 млрд грн, або на 10,8 відс. більше відповідного періоду минулого року. До місцевих бюджетів – 350,2 млрд грн, що на 42,6 млрд грн, або на 13,8 відсотка перевищує відповідний минулорічний показник.
Надходження (сальдо) до загального фонду державного бюджету у січні – листопаді 2022 року становили 638,6 млрд грн, що на 13,1 відс., або на 73,8 млрд грн більше аналогічного періоду минулого року. Відшкодовано ПДВ на рахунки платників 76,5 млрд гривень.
Надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у січні – листопаді 2022 року становили 375,8 млрд грн, що на 65,3 млрд грн, або на 21 відс. більше ніж у січні – листопаді 2021 року.
У листопаді 2022 року надходження (сальдо) до зведеного бюджету по платежах, що контролюються ДПС, становлять 101,8 млрд грн, у т. ч. до державного бюджету – 63,4 млрд грн, до місцевих бюджетів – 38,5 млрд гривень.
Надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у листопаді 2022 року становили 39 млрд грн, що на 9,2 млрд грн, або на 30,7 відс. більше ніж у листопаді 2021 року.
Дякуємо платникам за фінансову підтримку держави!

Про зняття обмежень у проведенні документальних перевірок

Головне управління ДПС у Львівській області  повідомляє, що 24.11.2022 року набрав чинності Закон України від 03.11. 2022 № 2719-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо приватизації державного і комунального майна, яке перебуває у податковій заставі, та забезпечення адміністрування погашення податкового боргу». Цим законом знято обмеження на проведення податковими органами документальних позапланових перевірок платників податків з підстав, визначених підпунктами 78.1.5 та 78.1.12 пункту 78.1 статті 78 Податкового кодексу.
Зазначені зміни прийняті для можливості реалізації права платників податків на повноцінний, об'єктивний розгляд скарг (заперечень) та дослідження обставин, що не були досліджені під час оскаржуваної перевірки, і прийняття об'єктивного висновку щодо дотримання платником податків вимог  чинного законодавства України за результатами перевірки ДПС документів, обов'язкової звітності платника податків або матеріалів документальної перевірки, проведеної територіальними органами ДПС.
Слід відмітити, що мораторій на проведення документальних перевірок із зазначених підстав встановлено з 18 березня 2020 року у зв’язку із запровадженням Урядом на всій території України карантинних обмежень, спричинених коронавірусною хворобою (COVID-19).
Додатково інформуємо, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених пунктом 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу.

Декларант має право уточнити інформацію, зазначену у попередньо поданій одноразовій (спеціальній) добровільній декларації

Буська ДПІ нагадує, що у період проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування декларант має право уточнити інформацію, зазначену у попередньо поданій декларації, виключно шляхом подання нової одноразової (спеціальної) добровільної декларації у порядку, визначеному цим підрозділом. При цьому попередньо подана декларація, інформація з якої уточнюється, вважається анульованою. Після завершення періоду проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування платник податків має право подати уточнюючий розрахунок до раніше поданої одноразової (спеціальної) добровільної декларації виключно у випадках, передбачених підрозділом 9 прим. 4 розділу ХХ ПКУ.
У разі збільшення бази для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування у новій одноразовій (спеціальній) добровільній декларації здійснюється доплата різниці між визначеною у новій одноразовій (спеціальній) добровільній декларації сумою збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування і сумою збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, сплаченою відповідно до попередньо поданої одноразової (спеціальної) добровільної декларації.
Одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається безпосередньо декларантом до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, в електронній формі з урахуванням вимог, встановлених розділом II ПКУ, та особливостей, встановлених підрозділом 9 прим. 4 розділу ХХ Податкового кодексу.

Про актуальне під час зустрічі з платниками податків

Нещодавно в Перемишлянській ДПІ відбулась зустріч начальника інспекції  Ігоря Дяківа з представниками бізнес - спільноти.
 Під час заходу обговорено актуальні питання щодо сплати податків в умовах воєнного стану, легалізації трудових відносин, звірки даних щодо майнових податків,  погашення податкового боргу, застосування РРО/ПРРО при проведенні розрахункових операцій, забезпечення використання електронних платіжних засобів. Також  звернуто увагу на особливості проведення одноразового добровільного декларування активів громадян та  переваги використання електронних сервісів ДПС України.

До уваги користувачів РРО/ПРРО
Перемишлянська ДПІ повідомляє, що у зв’язку з військовою агресією рф суб’єкти господарювання, що здійснюють діяльність з використанням реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій  стикаються з проблемою відключення електроенергії та відсутності Інтернет зв’язку. Відтак нагадуємо, що на період тимчасового, не більше 7 робочих днів, відключення електроенергії проведення розрахункових операцій здійснюється з використанням книги обліку розрахункових операцій та розрахункової книжки або із застосуванням належним чином зареєстрованого резервного РРО. Разом з тим, слід пам’ятати, що після відновлення постачання електроенергії всі розрахункові операції в обов’язковому порядку мають бути проведені через РРО.
Детальніше за посиланням: tax.gov.ua/media-tsentr/novini/635173.html

Оподаткування ПДФО іноземних доходів

Перемишлянська ДПІ нагадує, що Законом України від 30.11. 2021 № 1914-IX внесено зміни до Податкового кодексу, зокрема, п.п. 170.11.1 п. 170.11 ст. 170  ПКУ викладено в новій редакції, відповідно до якої у разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб – отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію, та оподатковується за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ, крім:
а) доходів, визначених п.п. 167.5.4 п. 167.5 ст. 167 ПКУ, що оподатковуються за ставкою, визначеною п.п 167.5.4 п. 167.5 ст. 167 ПКУ;
б) прибутку від операцій з інвестиційними активами, що оподатковується в порядку, визначеному п. 170.2 ст. 170 ПКУ;
в) прибутку контрольованих іноземних компаній, що оподатковується в порядку, визначеному п. 170.13 ст. 170 ПКУ;
г) виплат у грошовій чи негрошовій формі у зв’язку з розподілом прибутку, або його частини, джерелом яких є утворення без статусу юридичної особи, створене на підставі правочину або зареєстроване відповідно до законодавства іноземної держави (території) без створення юридичної особи, що оподатковуються в порядку, визначеному п. 170.11 прим.1 ст. 170 ПКУ.