Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

< ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ
15.12.2022 10:10 Вік: 1 year
Категорія: Благоустрій міста, Увага!

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

Перемишлянська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує!


 

Про здійснення розрахунків у сфері роздрібної торгівлі та послуг

Головне управління ДПС у Львівській області нагадує суб’єктам господарювання про визначений законодавством обов’язок забезпечити приймання спеціальних платіжних засобів для здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги), включаючи суб'єктів малого підприємництва, які провадять діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг у населених пунктах з чисельністю населення від 25 тис. осіб і які відповідно до закону використовують реєстратори розрахункових операцій.
З 01.01.2023 року змінюються вимоги до порядку здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів.
Відтак, з 2023 року торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб (крім фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку першої групи, торговців, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції), повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків за продані ними товари (надані послуги), включаючи товари (послуги), реалізація (надання) яких здійснюється дистанційно.
За порушення вищевказаних вимог законодавством передбачено адміністративну відповідальність.

Щодо звільнення від оподаткування благодійної допомоги, зібраної волонтерами

Державна податкова служба України повідомляє, що 11.12.2022 набрав чинності Закон України від 16 листопада 2022 року № 2757-ІХ «Про внесення змін до пункту 21 розділу VII «Прикінцеві положення» Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» щодо вдосконалення порядку включення благодійників – фізичних осіб до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації».
Включення фізичної особи – благодійника до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації здійснюється на підставі заяви, поданої до територіального органу ДПС у паперовій або електронній формі (в тому числі з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг).
З набранням чинності Закону № 2747 за умови, що благодійник – фізична особа зареєструється у Реєстрі волонтерів до 01 січня 2023 року, сума благодійної допомоги, отриманої таким благодійником – фізичною особою у період з 24 лютого 2022 року, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого благодійника.

 16 грудня – граничний термін подання заяви  для переходу суб’єкта господарювання на спрощену систему оподаткування  з I кварталу 2023 року

Перемишлянська ДПІ нагадує, що  для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу за місцем податкової адреси заяву про застосування спрощеної системи оподаткування. Таку заяву, за бажанням платник може подати у зручний в електронній формі за допомогою електронного кабінету платника. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС. Робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.
Нагадаємо, порядок переходу на спрощену систему оподаткування визначено ст. 298 Податкового кодексу. Суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше, ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. При цьому такий суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року. До поданої заяви, яка затверджена наказом  МФ України від 16.07.2019 № 308 додається розрахунок доходу за попередній календарний рік.

ДПС запрошує до декларування активів, з яких не сплачено податки

Відповідно до п. 1 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу одноразове (спеціальне) добровільне декларування – це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою, визначеною п. 3 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 року.
Одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 1 вересня 2021 року до 1 березня 2023 року та передбачає сплату збору в порядку, строки і розмірах, встановлених Податковим кодексом.
Інформаційні матеріалами з питань декларування розміщені на офіційному вебпорталі ДПС України у банері «Одноразове добровільне декларування»: tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya/.

Щодо обмежень в наданні фізичним особам податкової знижки

Перемишлянська ДПІ нагадує, що  перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, визначено у п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу. Податкова знижка надається виключно у випадках:
платник податків є резидентом України (незалежно від наявності ідентифікаційного номера);
загальна сума податкової знижки  не перевищує суми річного доходу у вигляді заробітної плати.
Крім того, якщо платник податку не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, то таке право на наступні податкові роки не переноситься.
Тобто, для реалізації права на податкову знижку за наслідками 2021 року,  потрібно подати декларацію  про майновий стан і доходи  до 31 грудня 2022 року.
 З метою скорочення часу для подання декларації громадянами та мінімізації помилок при її заповненні ДПС України в режимі «Електронний кабінет» запроваджено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи». Скористатись зазначеним сервісом зможуть особи, які мають особистий ключ кваліфікованого електронного  підпису.

 Підстави для скасування реєстрації програмних РРО

Відповідно до Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій передбачено, що реєстрацію ПРРО може бути скасовано автоматично фіскальним сервером. Повідомлення про скасування реєстрації ПРРО направляється суб’єкту господарювання засобами Електронного кабінету із зазначенням підстав. Зокрема, якщо:
– до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено запис про державну реєстрацію припинення юридичної особи або державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи –підприємця;
– щодо господарської одиниці, де використовується ПРРО, суб’єкт господарювання повідомив про такий об’єкт оподаткування контролюючий орган, як про закритий або такий, що не експлуатується суб’єктом господарювання (повідомлення за формою № 20- ОПП);
– щодо суб’єкта господарювання наявне судове рішення, що набрало законної сили, про ліквідацію у зв’язку з банкрутством або припинення, що не пов’язане з банкрутством, про визнання недійсними установчих документів;
– стосовно фізичної особи – підприємця наявні дані про те, що особа померла, оголошена померлою, визнана недієздатною або безвісно відсутньою, чи її цивільну дієздатність обмежено;
– суб’єкта господарювання знято з обліку в контролюючих органах у інших випадках, передбачених ст. 67 Податкового кодексу України та Законом України від 15 березня 2003 року № 755- IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».
Реєстрація ПРРО діє до дати скасування реєстрації ПРРО, що здійснюється шляхом виключення його з реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій та закриття фіскального номера, який не підлягає використанню надалі.