Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

< Задля наближення перемоги на оборонні підприємства Львова ТЕРМІНОВО
03.01.2023 14:49 Вік: 1 year
Категорія: Благоустрій міста, Новини міста, Увага!

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

Перемишлянська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує!


    

 Податки і ліміти для підприємців: що змінюється з нового року

Головне управління ДПС у Львівській області повідомляє, що відповідно до Закону «Про Державний бюджет України на 2023 рік» з 01.01.2023 встановлено місячні розміри  мінімальної заробітної плати у сумі 6700 грн та  прожиткового мінімуму для працездатних осіб  2684 гривень.
Оскільки ліміти доходу для підприємців – платників єдиного податку розраховуються від розміру мінімалки, то з нового року  діятимуть такі річні граничні обсяги доходів:
перша група - 1 118 900 грн (167 мінімальних зарплат),
друга група - 5 587 800 грн (834 мінімальних зарплат),
третя група (3% та 5%) - 7 818 900 грн (1 167 мінімальних зарплат).
Дотримуватися ліміту річного доходу для ФОПа важливо, оскільки це одна з умов роботи за спрощеною системою оподаткування.
При цьому ФОПи першої групи сплачують єдиний податок у розмірі 10% від прожиткового мінімуму для працездатних (268,40 грн.), другої групи - 20% від мінімальної зарплати (1340 грн.). Фактичні ставки встановлює місцева влада, але вони не можуть перевищувати максимальні в Україні.
Водночас для ФОПів третьої групи ставки незмінні: 5% - для неплатників ПДВ, 3% - для платників ПДВ. На час дії воєнного стану діє пільгова ставка 2% (неплатники ПДВ).
Щодо сплатни  ЄСВ, то граничні розміри єдиного внеску діятимуть весь 2023 рік:
мінімальний страховий внесок -  1474 грн;
максимальна база для нарахування ЄСВ - 100 500 грн. та  максимальна сума ЄСВ - 22110 грн.
Нагадуємо, що ФОП дозволено не сплачувати ЄСВ з 01.03.2022 року до закінчення воєнного стану та протягом 12 місяців після його припинення або скасування. Однак, якщо підприємець не сплачує єдиний внесок, він не набуває страхового стажу.
Також звертаємо увагу, що Законом України від 15.03.2022 № 2120-IХ внесено зміни до Податкового кодексу, зокрема,  згідно з п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, тимчасово, з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України  ФОП – платники єдиного податку першої та другої груп мають право не сплачувати єдиний податок.  При цьому такими особами декларація платника єдиного податку – підприємця не заповнюється за період, в якому відповідно до абзацу першого п.п. 9.1 п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ єдиний податок не сплачувався.

З 2023 року діє нова форма декларації з плати за землю

Наказом Мінфіну України від 18.02.2022 № 83  затверджено нову редакцію податкової декларації з плати за землю. Основні зміни, що містяться у новій формі декларації:
передбачена можливість зазначити код Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ) замість коду за КОАТУУ (рядок 7);
розширено перелік правовстановлюючих документів, які є підставою для оподаткування, зокрема, якими посвідчується право на земельні частки (паї) платника, виділені в натурі. Додано вид права за кодом 4 – право на земельну частку (пай) (колонка 3 розділу І);
для випадків володіння/користування земельними ділянками не повний календарний рік декларація містить такий показник як період володіння/користування земельною ділянкою (колонки 7 – 8 розділу І, колонки 8 – 9 розділу ІІ);
декларацію доповнено інформацією щодо:
- кодів за КОАТУУ (КАТОТТГ) адміністративно-територіальних одиниць та адреси місць розташування об’єктів оподаткування (колонки 10 – 11 розділу І, колонки 11 – 12 розділу ІІ);
- дати закінчення терміну дії договору оренди (колонка 7 розділу ІІ);
- строку користування податковою пільгою у звітному періоді (колонки 20 – 21 розділу І);
- деталізації нарахованих до збільшення сум податкового зобов’язання згідно з п. 50.4 ст. 50 Податкового кодексу України  (рядки 5.1, 5.2 розділу ІІІ).
Декларацію приведено у відповідність до норм чинного законодавства, з урахуванням змін, внесених  Законом України від 30.11.2021 року № 1914-IX. Оновлену форму Декларації потрібно буде подавати за період, починаючи з 2023 року.

Затверджено типову форму обліку доходів і витрат для підприємців - єдиного податку 3 групи, які є платниками ПДВ

Наказом Мінфіну України від 30.11.2022 №405 затверджено типову форму, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами - підприємцями - платниками єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, та Порядку її ведення. Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
У разі ведення нової типової форми протягом податкового (звітного) періоду записи в ній продовжуються наростаючим підсумком, а попередня типова форма залишається у платника податку.
За вибором платника податку типова форма ведеться в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет.
У випадку ведення обліку доходів і витрат в електронній формі засобами електронного кабінету платник податку зобов'язаний отримати кваліфікований сертифікат відкритого ключа, сформований кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг, включених до системи подання податкових документів в електронному вигляді. Після отримання платником податку кваліфікованого сертифіката відкритого ключа такий платник здійснює операції з ведення обліку доходів і витрат відповідно до Кодексу безкоштовно.
У типовій формі, яка ведеться в електронному вигляді, у тому числі засобами електронного кабінету, допускається виправлення помилок або коригування шляхом доповнення рядка, у якому відображається від'ємне або позитивне значення.
Записи у типовій формі виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, окремо про кошти, що надійшли на поточний рахунок платника податку та/або отримані готівкою, фактично безоплатно отримані товари (роботи, послуги) та понесені витрати, зокрема, оплачені придбані товари (роботи, послуги), виплачена заробітна плата, сплачений єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування тощо.
Типова форма зберігається у платника податку протягом 3 років після закінчення звітного періоду, в якому здійснено останній запис.
У разі ведення обліку доходів і витрат в електронному вигляді платник податку зобов'язаний на вимогу контролюючого органу надати засвідчену належним чином електронну копію обліку доходів і витрат або паперову копію оригіналу електронного документа обліку доходів і витрат у порядку, встановленому податковим законодавством.
Платники податку не включають до витрат і доходів суми податку на додану вартість, що входять до ціни придбаних або проданих товарів (робіт, послуг).

Нерезиденти: реєстрація, податковий облік та діяльність на території України

Відповідно до вимог п. 64.5 ст. 64 та ст. 133 Податкового кодексу  нерезиденти зобов'язані стати на облік у контролюючих органах, якщо вони:
- здійснюють в Україні діяльність через відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва;
- придбавають нерухоме майно або отримують майнові права на таке майно в Україні;
- відкривають рахунки в банках України;
- набувають право власності на інвестиційний актив, визначений абзацами третім - шостим пп. "е" пп. 141.4.1 п. 141.4 ст. 141 Кодексу, в іншого нерезидента, який не має постійного представництва в Україні.
Пунктом 60 підр. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Кодексу встановлено, що нерезиденти (іноземні компанії, організації), які здійснюють господарську діяльність на території України та/або які належно акредитували (зареєстрували, легалізували) на території України відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва, і станом на 1 січня 2021 року не перебувають на обліку в контролюючих органах, зобов’язані протягом трьох місяців подати до контролюючих органів документи для взяття їх на облік у порядку, встановленому п. 64.5 ст. 64 Кодексу.  
Тобто з 1 квітня 2021 року платником податку на прибуток визначається безпосередньо нерезидент, який здійснює діяльність через постійне представництво (до 1 січня 2021 року – платником податку на прибуток визначалось постійне представництво).
Нерезиденти також зобов'язані були стати на облік у контролюючих органах (без реєстрації платником податку на прибуток), якщо вони:
- здійснюють в Україні діяльність через відокремлені підрозділи;
- придбавають нерухоме майно або отримують майнові права на таке майно в Україні;
- відкривають рахунки в банках України.    
Необхідно зазначити, що відокремлені підрозділи нерезидентів, у тому числі постійні представництва, які акредитовані (зареєстровані, легалізовані) в Україні, продовжують обліковуватись як платники відповідних податків (новостворені відокремлені підрозділи підлягають реєстрації платниками відповідних податків) за номером ЄДРПОУ.
Питання взяття на облік нерезидентів, реєстрації платниками податку на прибуток, а також сплати ними податку на прибуток більш детально висвітлені в інформаційних листах ДПС № 19 (https://tax.gov.ua/broshuri-ta-listivki/452560.html) та № 20 (https://tax.gov.ua/broshuri-ta-listivki/466649.html)

Податкова декларація про майновий стан і доходи подається за оновленою формою

Наказом Мінфіну України від 17.05.2022 № 143, який набрав чинності з 1 січня 2023 року, викладено у новій редакції:
– форму податкової декларації про майновий стан і доходи;
– Інструкцію щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи.
Зокрема, форма Декларації матиме нові додатки:
– Додаток Ф4 – розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, оподатковуваних доходів від продажу протягом звітного (податкового) року об'єкта(ів) нерухомого та/або рухомого майна;
Додаток МПЗ – розрахунок загального мінімального податкового зобов'язання за податковий (звітний) рік, що розраховується фізичним особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) – власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь.

Кампанія податкової амністії  триває

Бродівська ДПІ нагадує, що до 1 березня 2023 року продовжено кампанію одноразового (спеціального) добровільного декларування. Добровільна декларація подається фізичною особою у випадку наявності у такої особи активів, які були придбані за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування.
Для зручності платників податків ДПС України розробила відеоролик «Кампанію податкової амністії продовжено», в якому детально роз’яснено  які активи підлягають спеціальному декларуванню, ключові відмінності податкової амністії, хто може скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням, які ставки збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування потрібно застосовувати до задекларованих доходів тощо.
Відеоролик  можна переглянути за посиланням: tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/prezentatsii-ta-inshi/9104.html