Попередня версія сайту та архів данних

 

Приймальна тел/факс (263) 2-16-34

e-mail: info@rada-peremyshlyany.gov.ua

< ОБЕРЕЖНО - ЛАМКА КРИГА!
22.01.2014 09:21 Вік: 10 yrs

В нашому місті відбулося перше загальне міжконфесійне Йорданське Водосвяття


    У нашому місті є багато добрих традицій, серед яких можна виокремити відзначення християнських свят спільно усіма конфесіями міста.

  Кілька років поспіль в час Великого посту, перед найвеличнішим християнським святом Воскресіння Господа Нашого Ісуса Христа, вулицями нашого міста проходить Хресна дорога. Священики усіх міських церков, а також із сусідніх населених пунктів, багаточисельні мешканці міста і гості йдуть з хрестом та моляться на символічних стаціях Хресної дороги. За різними підрахунками, під час такої Хресної дороги, вулицями міста йдуть понад 2 тис.осіб.

   Також подібна хода у м. Перемишляни відбувається на Різдво – 7 січня. Вулиці знову наповнюються сотнями вірних, котрі у цей день мають бажання оглянути Вертеп у різних постановках, які пропонують для огляду діти та молодь храмів міста. Традиційний похід головною вулицею, очолюваний священиками, а також вертепними персонажами заходить до кожної церкви з дзвінкою колядою, щирими віншуваннями та театралізованим відтворенням біблійних подій народження Спасителя світу – Ісуса Христа.

   З цього 2014 року у Перемишлянах за ініціативи міського голови Олександра Зозулі та сприяння всіх релігійних конфесій міста відновилася традиція спільного, міжконфесійного Йорданського водосвяття на озері. Чому зазначаю, що відновилася? Адже за часів незалежної України у нашому місті такого не відбувалося. Повертаючись в історію, можна зауважити, що такі великі Йорданські водосвяття здійснював отець Омелян Ковч, знаний серед нас тепер, як блаженний священомученик Української Греко-Католицької Церкви, а також багатолітній парох Перемишлян парох концтабору Майданек.

   Отож, у неділю, 19 січня, на свято Богоявлення Господнього, у м. Перемишляни на міському озері відбулося Велике Йорданське водосвяття. Незважаючи на досить несприятливу дощову погоду, парафіяни всіх храмів нашого міста після Богослужінь у своїх храмах зібралися на урочисту ходу до міського озера. Хода розпочалася від костелу Святих апостолів Петра і Павла (РКЦ), поступово до неї долучалися священики і парафіяни храму Св. Миколая (УГКЦ), по дорозі до присутніх долучився священик та прихожани церкви Різдва Пресвятої Богородиці (УПЦ КП), на завершення досить чисельно підтримали ходу парафіяни та священики церкви Святого Володимира та блаженного о. ОмелянаКовча.

     На озері «Молодіжне» було освячено воду для пиття, а також для купання в озері. Чин водосвяття здійснили отець-декан Ігор Барбуляк, парох храму Св. Володимира та о. ОмелянаКовча (УГКЦ), о. ПетроЗакаляк, сотрудник даного храму, о. Віктор Мельник, адміністратор храму Св. Миколая (УГКЦ) та о. Дмитро Тхір – сотрудник вищезгаданого храму, о. Михайло Щербань, настоятель церкви Різдва Пресвятої Богородиці (УПЦ КП) та священик римо-католицької громади міста о. Віталій Кривицький.

    Загалом у поході та водосвятті на озері взяли участь близько 700 осіб. Правопорядок, медичний супровід та попередження виникненню надзвичайних ситуацій забезпечували відповідні служби району.

   Особливо відзначилися у організації та проведенні заходу учасники районної організації Міжнародної асоціації «Козацтво» разом із своїм отаманом п. Андрієм Тивонюком та працівники рятувальної станції Перемишлянського озера «Молодіжне» разом із керівником п. Андрієм Захарчуком. Представники МА «Козацтво»та рятувальники забезпечили заходи безпеки купання в озері та перебування людей на березі.

    По завершенні водосвяття усі бажаючі скупалися у озері. Серед таких відважних був священик храму Св. Миколая о. Дмитро Тхір. Також всі охочі могли напитися гарячого чаю, який був зварений із різнотрав’я.

     Маємо надію, що така добра традиція міжконфесійного освячення води на свято Богоявлення стане у нашому місті постійною та буде нести для мешканців і гостей нашого містечка приємні миті переживання різдвяного періоду.